Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица најуспешнији град у издавању е-дозвола

10.02.2017.

Град Суботица добитник је специјалног признања за најбоље резултате у издавању електронских дозвола међу градским управама у Србији у 2016. години, које додељује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Признање је уручено градоначелнику Суботице Богдану Лабану, на свечаности у оквиру десете годишње конференције „Резултати и правац реформи 2016/2017“, одржаној данас у Скупштина града Београда.

10827_6.jpg

На основу пресека стања учешћа решених и позитивно решених захтева у укупном броју примљених захтева, Национална алијанса за локални економски развој дефинисала је композитни индикатор – Просечни проценат успешности. Град Суботица годину дана након увођења електронске обједињене процедуре има 97 одсто решених пријава (у 2016. години поднето 1.197 захтева), од којих је 90 одсто позитивно решено. Вредност просечног процента успешности за Суботицу је 93,6 одсто.

Уз истицање да је Суботица у 2016. години била веома успешна када је реч о издавању електронске грађевинске дозволе и унапређењу привредног амбијента, градоначелник Лабан је, тим поводом, изразио захвалност НАЛЕД-у и запосленима у Градској управи града Суботице.

– Захваљујем се НАЛЕД-у што је препознао настојања суботичке локалне самоуправе да буде што ефикаснија у издавању електронске грађевинске дозволе. Захвалио бих се и запосленима у нашој Градској управи који су увођењу електронске обједињене процедуре – као још једном новом изазову – приступили професионално и одговорно и на тај начин допринели побољшању квалитета услуге према свим грађанима – истакао је Богдан Лабан.

Он је нагласио да је веома значајно што су се и друге локалне самоуправе у нашој земљи – попут Крушевца, Сомбора, Шапца и Зрењанина који се према посматрању НАЛЕД-а налазе у топ пет градова по проценту решених и позитивно решених пријава – одговорно односиле према увођењу електронске обједињене процедуре, као веома важној привредној реформи која се спроводи у Републици Србији.  

НАЛЕД је изабрао потпредседницу Владе Србије и министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић за Реформатора године. Признање је додељено за успешно увођење система за издавање електронских грађевинских дозвола у 2016. години.

10827_8.jpg

У првој години примене, електронским путем примљено је више од 53.000 захтева за градњу и решено чак 95 одсто, од чега 80 одсто позитивно, док је број издатих дозвола у првих 11 месеци прошле године већи за петину у односу на исти период 2015. године. Ова реформа највише је допринела да Србија уђе међу 50 најуспешнијих земаља по лакоћи пословања на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Специјално признање за допринос унапређењу пословног амбијента и позиције Србије на Дуинг бизнис листи добио је директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић. Мало Црниће је награђено као најуспешнија општина, док је општина Брус забележила највећи напредак у ефикасности издавања дозвола. За допринос квалитетном извештавању о економским реформама признања су заслужили уредница ТВ Пинк Татјана Спалевић, новинарка РТС-а Тамара Танкосић и новинар РТВ-а Борислав Деспотовић.

На скупу је представљено девето издање Сиве књиге прописа у којој НАЛЕД даје 100 препорука и решења за отклањање бирократских препрека пословању, међу којима су 22 нова предлога и 63 процедуре које још чекају на решавање. Највише препорука у надлежности је министарстава финансија и здравља, док привреда све чешће указује и на процедуре чије решавање захтева сарадњу више министарстава.

10827_7.jpg

Топ пет градова по проценту решених и позитивно решених пријава.