Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 1. ванредна седница Скупштине града

14.02.2017.

На данашњој, 1. ванредној седници Скупштине града Суботице, усвојене су све три тачке дневног реда: Одлука о изменама Одлуке о комуналном реду, Одлука о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима и Одлука о оглашавању на територији града Суботице.

10835_1.jpg

Одлукa о изменама Одлуке о комуналном реду донета је из разлога што је у јануару 2016. године донет нови Закон о оглашавању (у примени од маја 2016. године) који уређује ову област, па је припремљен и предлог Одлуке о оглашавању на територији града Суботице. Из тих разлога, одредбе које се односе на средства за оглашавање, бришу се из ове одлуке.

Разлози за доношење предложене Одлуке о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима, произашли су из потребе да се поједине делатности које Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, као управљач локалног пута обавља, ближе одреде, као што су одредбе које се односе на заштиту локалних путева, односно да се одреде делатности које би ово предузеће требало да обавља, у складу са Законом о јавним путевима.

Наведено се односи, пре свега, на раскопавање локалног пута и других јавних површина и враћање у првобитно стање, јер је Јавно предузеће овлашћено да издаје одобрење за то, као и да врши стручни надзор над тим. Раскопавање локалног пута и других јавних површина вршиће се у складу са Упутством о поступку и обављању раскопавања и поправци саобраћајница након раскопавања због интервенција на подземним инсталацијама у Граду Суботици, које доноси Јавно предузеће уз сагласност Градског већа.

У Одлуци о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима, брисане су одредбе које се односе на поступак стицања права и издавање одобрења за постављање билборда, наменских огласних табли и рекламних табли на стубовима јавне расвете, из разлога јер је у јануару 2016. године донет нов Закон о оглашавању, па је припремљен и предлог Одлуке о оглашавању која уређује ову област.

Предвиђено је да ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном листу Града Суботице“, из разлога што је истом предвиђено доношење одлуке којом се уређују накнаде за употребу општинских путева и улица на територији града Суботице, коју доноси Јавно предузеће за управљање путевима уз сагласност Скупштине града Суботице, што значи да је, поред Закона, правни основ за доношење одлуке о накнадама у овој одлуци, те је из тог разлога потребно да ова одлука ступи на снагу у што краћем року.

Предузећу, као управљачу пута, поверена су јавна овлашћења, у складу са Законом о јавним путевима, као и право да утврди накнаде за употребу локалног пута, средства наплаћена од ових накнада приход су јавног предузећа.

Одлука о оглашавању на територији града Суботице донета је из разлога што је, у јануару 2016. године, донет нови Закон о оглашавању који уређује ову област. Ова одлука уређује следеће области: површине на које се постављају средства за оглашавање, средства за оглашавање на отвореним површинама, начин одређивања накнаде за постављање средстава за оглашавање, услови и начин постављања средстава за оглашавање, као и обавезе корисника локација.

Примена ове одлуке везана је за ступање на снагу одлуке којом је уређена накнада за употребу локалних путева на територији града Суботице.