Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положени венци и цвеће на Споменик њиховој верности

16.02.2017.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ресорни орган Владе Србије задужен за заштиту војних меморијала и места страдања, као и за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба у прошлости, организовало је данас, у Суботици, церемонију полагања венаца и одавања почасти код Споменика њиховој верности који је подигнут погинулима у ратовима деведесетих и бомбардовању. У име Владе Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а у име града Суботице градоначелник Богдан Лабан.

10837_1.jpg 

Градоначелник Лабан је, тим поводом, изјавио да се на двема таблама од бронзе на Споменику њиховој верности налазе имена младих Суботичана различите националности и верске припадности који су у ратовима деведесетих и бомбардовању прерано изгубили своје животе.

– На нама је да и убудуће саосећамо са несрећом других, да обилазимо овај споменик и да полагањем венаца и цвећа и одавањем почасти погинулима  негујемо и чувамо успомену на наше храбре суграђане – нагласио је Богдан Лабан.

Министар Вулин је рекао да свака земља почива на онима који су се жртвовaли за њу, да свака земља за своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот и да је овај споменик доказ да их нећемо заборавити.

– Овај споменик је доказ да се Србија враћа себи, да не дозвољава да се они који су се за њу жртвовали деле ни по вери ни по нацији, да не дозвољава да се ниједна жртва заборави и умањи. Овај споменик говори и о љубави према Србији, да су деца свесно и вољно жртвовала своје животе из љубави према Србији. Предуго су били заборављени или, можда, склоњени у страну. Ми смо обновили овај споменик зато што хоћемо да сачувамо сећање на једну генерацију, на храбре људе који су дали све за ову земљу и за овај град. Србија им је за то захвална – истакао је Вулин.

Ми се трудимо, додао је, да побољшамо положај борачке популације и њихових породица.

10837_2.jpg 

– Сада смо, први пут, урадили један помак, а то је да ће свако борачко дете које послодавац запосли заслужити одговарајућу субвенцију. Први пут смо их препознали као приоритет за запошљавање, обезбедили смо и новац да послодавац, када их запосли, добије и субвенцију. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама, то је наш начин да кажемо хвала њиховом детињству проведеном без родитеља – казао је министар Вулин.

На бронзаним таблама Споменика њиховој верности налазе се имена 26 наших суграђана који су страдали у ратовима деведесетих и имена четири суграђана који су изгубили живот током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Од 26 Суботичана који су погинули у оружаним сукобима у периоду од 1991. до 1993. године, њих десет нису имали више од 20 година. Четворица најстаријих у моменту погибије имали су само 37 година.

За њихове мајке, очеве, децу, супруге, браћу, сестре и пријатеље било је то болно сазнање, трагедија за коју нема ни лека ни пролазности.

10837_3.jpg 

Беле руже на Споменик њиховој верности данас је положила и Радованка (Рада) Кузмановић (1945), мајка добровољца Ратомира Кузмановића који је имао 23 године када је погинуо у Вуковару, 17. новембра 1991. године.

Она је потврдила да већ више од 25 година, свако пре подне, дакле и дан-данас, иако има седамдесет и једну годину, одлази на гроб свог сина јединца да однесе цвеће и запали свећу.

10837_4.jpg