Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано четврто „Личко прело“

18.02.2017.

У организацији Удружења Личана „Лика“, из Суботице, у ресторану „Спартак“ одржано је традиционално „Личко прело“ које је окупило више од три стотине гостију свих генерација. И вечерашње, четврто по реду „Личко прело“ имало је хуманитарни карактер – део средстава прикупљених од томболе биће дониран Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом, из Суботице.

10841_1.jpg 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима, изразио задовољство што присуствује једној лепој манифестацији уприличеној поводом чувања богате традиције Личана и сећања на заједнички завичај.

– Окупљањем људи чији су корени са простора Лике, али и остваривањем других циљева, од стручних саветовања, семинара и објављивања књига и публикација, до културних, забавних и спортских манифестација, организатор ’Личког прела’, Удружење Личана ’Лика’, жели да што боље упозна грађане и младе са културном баштином и обичајима народа из краја из кога потичу – рекао је градоначелник Лабан.

Удружење, истакао је, организује и друге облике дружења ради успостављања што је могуће боље сарадње и неговања пријатељства и толеранције са другим националним мањинама које живе у нашем граду, a својим активностима настоји да од заборава отргне и некадашњи начин израде народне ношње која – као симбол етничког идентитета – заузима веома значајно место у култури и традицији српског народа, односно Личана.

10841_2.jpg  
– Оно с поносом чува и сећање на научника Николу Теслу, најпознатијег Личанина и једног од најпознатијих Срба у свету, јер се Дан Удружења 10. јул – дан када је Tесла рођен – прославља манифестацијом ’Дан Николе Тесле у Суботици’. Радује ме што је на прелу присутна и младост. На млађима је да уче од вас старијих и сачувају ову традиционалну манифестацију за будуће генерације – нагласио је градоначелник Лабан и додао да верује да ће се „Личко прело“, уз подршку суботичке локалне самоуправе, одржавати још дуги низ година.

Присутнима су се обратили и председник Удружења Личана „Лика“ Милош Борјан, потпредседник Удружења „Завет отаџбини“ из Новог Сада, Драгомир Лалић и Владо Шабић, из Српског просветног друштва „Никола Тесла“, из Постојне (Словенија).

У културно-забавном делу програма наступили су КУД „Крајина“ из Београда и бенд „Боеми“, из Сомбора.

10841_3.jpg