Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Заједно до побољшања услова живота особа са инвалидитетом

20.02.2017.

У Суботици је данас почела дводневна, десета седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Народне скупштине Републике Србије. Чланови Одбора разматрали су положај особа са инвалидитетом, са посебним освртом на деловање невладиних организација и услуге социјалне заштите које оне пружају.

10847_1.jpg 

Члановима Одбора и представницима удружења за помоћ особама са инвалидитетом обратио се члан Градског већа града Суботице задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић. У свом излагању упознао је присутне са актуелним стањем у овој области и информисао их да су из градског буџета издвојена знатна средства за финансирање одређених услуга кроз установе које се налазе у Суботици, као што су: Центар за социјални рад, Геронтолошки центар и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“.

У наставку излагања, навео је да суботичка локална самоуправа сваке године расписује конкурсе у области друштвено-хуманитарног рада и да је у 2016. години, по конкурсу, трећина опредељених средстава одобрена удружењима особа са инвалидитетом. Ђукановић је истакао да је град Суботица спреман да подржи све пројекте у циљу побољшања услова живота особа са инвалидитетом и да ће пружити максималну помоћ у оквиру својих надлежности.

Председница Одбора, др Весна Ракоњац, упознала је присутне са делокругом рада Одбора и додала да је Одбор формирао Радну групу за оснаживање особа са инвалидитетом, коју чини 11 народних посланика из разних посланичких група, а која има за циљ, између осталог, да кроз посете локалним самоуправама, утврди реално стање и установи проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом.

Помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић је истакао да се Министарство посебно ангажује када су у питању особе са инвалидитетом и додао да је Влада Републике Србије формирала Савет за особе са инвалидитетом, као стручно и саветодавно тело Владе, кога чине представници надлежних државних органа, цивилног друштва и невладиних организација.

У наставку седнице, представници удружења за помоћ особама са инвалидитетом изнели су проблеме са којима се суочавају, међу којима је и ревизија туђе неге и помоћи - док траје ревизија, родитељи, односно деца, не добијају накнаду и до пола године. Представници удружења сматрају да особе са сталним дијагнозама, попут аутизма, Дауновог синдрома, церебралне парализе не треба да подлежу поновној ревизији, односно да се те чињенице стално и изнова доказују.

Такође, указали су на неопходност ангажовања већег броја персоналних асистената, помоћника у кући, као и породичних саветника, а све у циљу пружања помоћи особама са инвалидитетом.