Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Добар одговор на мигрантску кризу

21.02.2017.

У наставку десете седнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Народне скупштине Републике Србије, чланови Одбора разматрали су утицај мигрантске кризе на систем социјалне заштите у Суботици, једној од регија погођених кризом. Пре наставка седнице, чланови Одбора обишли су Дом здравља у изградњи, Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ и Прихватни центар за мигранте у Суботици.

10848_1.jpg 

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, упознао је чланове Одбора са актуелном ситуацијом мигрантске кризе, истичући да у Србији има око седам хиљада економских миграната, који су смештени у око 15 прихватних центара.

Навео је да је Суботица осетила прву мигрантску кризу још 2011. године, а врхунац је, како је рекао, био 2015. године. Истакао је да је пре неколико месеци формирана радна група коју чине све релевантне институције, а која је донела нова правила о утврђивању начина кретања миграната. На тај начин може се утврдити тачно кретање миграната и њихов крајњи циљ и одредиште. Оно што је битно, додао је, јесте да су сва средства која су усмерена на пружање помоћи мигрантима, добијена из донација, а не из буџета Републике Србије, те стога ниједан грађанин Србије није угрожен.

Упознао је присутне да је са делегацијом Европске уније потписан уговор о неповратној помоћи у висини од 7,3 милиона евра и указао на помоћ Владе Републике Немачке у износу од шест милиона евра. Од великог значаја за Републику Србију је и помоћ ЕУ у виду новчаних средстава која је намењена јачању инфраструктуре у локалним самоуправама и јачању здравственог система.

У дискусији је учествовао и Милимир Вујадиновић, шеф Радне групе за праћење миграције на територији града Суботица који је упознао чланове Одбора са актуелним стањем у нашем граду и подсетио да је Влада Републике Србије 2014. године успоставила систем који локалне самоуправе почињу да примењују у циљу бољег решавања мигрантске кризе. Такође, истакао је, формирана је Радна група за праћење миграција на територији града Суботице која је прерасла у оперативно тело које ради на терену и координира са свим релевантним институцијама у циљу решавања мигрантске кризе.

Председнице Одбора, др Весна Ракоњац, изјавила је да ово скупштинско тело већ две године прати активности око мигрантске кризе и да се због тога једном месечно одржавају велики радни састанци, који окупљају владин и невладин сектор.

– Држава је одговорно и у правом тренутку реаговала и све структуре власти деловале су синхронизовано. Држава је на прави начин одговорила на мигрантску кризу, уз хуман однос према мигрантима, о чему говори и мали број инцидената који се дешавају. Веома смо задовољни што за све ово време није било ниједне епидемије и да наш здравствени систем у том делу функционише перфектно. Презадовољни смо оним што смо данас видели у Суботици, обишли смо Дом ‘Колевка’, који пружа смештај и малолетним мигрантима без пратње родитеља – истакла је Весна Ракоњац.