Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручени уговори о додели средстава Управе за капитална улагања АП Војводине

23.02.2017.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања, Недељко Ковачевић, уручили су данас, у Новом Саду, уговоре вредне 1.404.436.320 динара представницима 39 градова и општина и 11 здравствених институција, који су остварили право на бесповратна средства за финансирање и суфинансирање пројеката на конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине. Одлуком о додели средстава у области локалног и регионалног економског развоја Суботици је за пројекат „Изградња туристичке инфраструктуре на Палићу – наставак реконструкције објекта Велика тераса са партерним и урбаним опремањем Великог парка у оквиру Мастер плана Палић” додељено 77.770.411,80 динара. У име Града Суботице уговор је потписао градоначелник Богдан Лабан.

10853_1.jpg 

Управа за капитална улагања АП Војводине у току јануара спровела је седам конкурса за финансирање и суфинансирање 68 пројеката у областима локалног и регионалног економског развоја, културе, предшколског и основног образовања и васпитања, развоја спорта, саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода и здравствене заштите

Одлуком о додели средстава у области локалног и регионалног економског развоја, додељено је 250 милиона динара за реализацију пројеката који ће допринети побољшању пословне и инвестиционе климе у десет градова и општина (Кикинда, Шид, Бач, Кањижа, Бачки Петровац, Инђија, Ириг, Суботица, Бачка Паланка, Бела Црква).

Председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је приликом доделе уговора на чињеницу да је и у претходном шестомесечном периоду Покрајинска влада за готово свих 45 општина на територији Војводине издвојила 1,8 милијарди динара. Он је додао да је од огромног значаја и да очекује од општина и институција које су данас добиле средства да буду одговорне и ефикасне у реализацији пројеката, као и то да би пројекти требало да буду завршени до краја године да би се већ следеће могло кренути у реализацију нових. Председник Мировић је истакао важност политике окупљања око пројеката и нагласио рекао да синергија заједничког рада локалних самоуправа, покрајинске и републичке владе доноси и бољи резултат.

Уз изражавање захвалности на додељеним средствима, градоначелник Лабан је, после потписивања уговора, изјавио да ће реализацијом пројекта Палић постати атрактивнији за потенцијалне инвеститоре који ће новим запошљавањем допринети и повећању прихода града Суботице.

– Овај пројекат је део ширег пројекта који се одвија у фазама, а односи се на очување биодиверзитета Великог парка, ревитализацију културног наслеђа - сецесијски објекти на Палићу, усклађивање инфраструктуре са изгледом парка и уклапање садржаја примерених изгледу и духу Великог парка, као заштићеног природног добра трећег нивоа заштите. Циљ је и да објекат Велика тераса, након потпуне реконструкције, буде самоодржив. Инвестиционо одржавање објекта је у надлежности Града Суботице, а управљање и одржавање поверено је предузећу 'Парк Палић' – истакао је градоначелник Лабан.

 10853_2.jpg

Велики парк карактерише комбинација уређених зелених површина и специфична архитектура из доба сецесије. Стазе које воде кроз Велики парк предмет су реконструкције са циљем урбанистичко-архитектонског обликовања простора са опремањем као јединствене амбијенталне целине. Поплочавање стаза клинкер плочама спроводи се фазно и према условима Завода за заштиту споменика културе Суботица.

До сада је урађен већи део стаза, али је остало неколико битних променада у Великом парку. То су стазе правца: Водоторањ - Велика тераса,  Летња позорница - Велики парк и околина Хотела „Језеро”, у укупној дужини од 940 метара. У саму стазу имплементираће се водиља за особе са оштећеним видом.

У туристичком језгру Бање Палић налази се и Велика тераса, вишенаменски објекат изграђен почетком прошлог века. Средствима додељеним од Управе за капитална улагања у потпуности ће се завршити грађевински радови и отпочети опремање објекта грејно-расхладним системом инсталација.