Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Локалне институције заједно у заштити права ЛГБТ особа

27.02.2017.

Представници 13 релевантних институција у граду данас су у згради Нове општине потписали Меморандум о сарадњи локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама у Суботици. Ово је први документ којим се локални органи задужени за заштиту права грађана обавезују на међусобно умрежавање, праћење и активно реаговање на случајеве дискриминације ове мањинске групе.

10867_1.jpg 

Меморандум о сарадњи у име локалне самоуправе потписала је начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик, а о потреби оваквог једног документа у име града Суботице говорио је заштитник грађана Златко Маросиук.

Он је оценио да је у овом тренутку законодавство којим се у Србији штити слобода  од дискриминације усклађено са  међународним  и европским стандардима и да пружа добар правни оквир за спречавање и сузбијање дискриминације. Упркос, како је рекао, унапређеном правном оквиру и успостављању институција, бројна истраживања и пракса потврђују да је дискриминација широко распрострањена и да постојећи механизми заштите нису довољно и адекватно искоришћени.

Потписници Меморандума о сарадњи су и Више јавно тужилаштво, Основно јавно тужилаштво, Национална служба за запошљавање Филијала Суботица, Центар за социјални рад, Заштитник грађана Града Суботица, Полицијска управа Суботица, Завод за јавно здравље, Дом здравља, Политехничка школа, Канцеларија за младе Града Суботица, Удружење грађана „Став+“, ОШ „Соња Маринковић“ и Удружење грађана „Малин“.

Осим у Суботици, меморандуми о сарадњи потписани су још у пет градова - Београду, Нишу, Панчеву, Новом Саду и Крагујевцу, а биће потписан и у Новом Пазару.

10867_2.jpg