Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Влада Јапана помаже локалне самоуправе у Србији

28.02.2017.

Амбасадор Јапана у Београду Ђуићи Такахара и представници осам локалних самоуправа из Републике Србије, данас су, у амбасади Јапана, потписали уговоре о пројектима за основне потребе становништва (ПОПОС). За реализацију осам таквих пројеката Влада Јапана ће обезбедити 435.433 евра. Помоћ јапанске Владе у износу од 38.435 евра Суботица је добила за замену крова на Дому здравља – на два објекта Службе за здравствену заштиту жена и деце. У име Града Суботице уговор је потписао градоначелник Богдан Лабан.

10872_1.jpg 

Такахара је, тим поводом, изјавио да је амбасада Јапана од 1999. године директно подржавала пројекте које су реализовале локалне самоуправе, невладине организације, школе и здравствене установе.

До сада је, навео је, реализовано 199 пројеката, углавном у областима образовања, здравства, заштите животне средине и социјалне заштите, а данас су потписани уговори за осам пројеката од којих ће корист имати градови и општине.

Влада Јапана, подвукао је Такахара, препознаје потребу да се повећа помоћ којом ће се смањити разлике између великих градова и других делова земље, јер ће тиме бити подстакнут даљи развој Србије.

Градоначелник Лабан је, након потписивања уговора, изразио захвалност Влади Јапана што је препознала потребе нашег града и за Пројекат обнове Дома здравља одобрила значајну донацију која ће се усмерити на замену дотрајалог крова на два објекта Службе за здравствену заштиту жена и деце, која припада Дому здравља у Суботици.   

Реализацијом овог, и за град Суботицу, и за Дом здравља веома важног пројекта, истакао је градоначелник Лабан, лекари и друго медицинско особље, као и њихови пацијенти, међу којима су и жене и деца мигранти који пролазе кроз Србију, у објектима са комплетно реконструисаним кровом осећаће се, пре свега, сигурније и безбедније.

10872_2.jpg

Та чињеница ће, како је рекао, допринети унапређењу квалитета здравствене заштите у Суботици, али и јачању капацитета наше локалне самоуправе која је још увек погођена мигрантском кризом са којом се, захваљујући напорима које улажемо заједно са Владом Србије и донаторима, за сада успешно носимо.  

Церемонији потписивања уговора присуствовали су др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Анамарија Вичек, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др Зоран Михаиловић, помоћник министра здравља и Дариа Јањић Нишавић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине.

Уз истицање да је имао срећу и задовољство да заједно са амбасадором Јапана буде у Прешеву и Шиду, кад су уручивали донацију, Иванишевић је казао да верује да ће се са амбасадором Такахаром поново срести у Суботици, када се заврши пројекат обнове крова на Дому здравља.

Захваљујући Влади Јапана на донацији, он је нагласио да је свака помоћ локалној самоуправи директна помоћ буџету Владе Републике Србије.

Помоћ јапанске Владе добили су и ЈКП „Комуналац” из Власотинца, Дом за одрасла инвалидна лица из Дољевца, Предшколска установа „Полетарац” из Жагубице, Пољопривредна школа „Радош Јовановић” из Прокупља, Основна школа „Степа Степановић” из Чачка, Дом здравља Владичин Хан и Дом здравља Блаце.

10872_3.jpg

Укључујући данашње донације, јапанска помоћ Србији од 1999. године кроз пројекте ПОПОС износи преко 12,4 милиона евра, а укупан износ помоћи Јапана Србији у току истог периода премашује 500 милиона евра.

ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита главне су области интересовања Владе Јапана.