Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана Скупштина регионалне сарадње ДКМТ

02.03.2017.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, и заменик градоначелника Суботице, Тимеа Хорват, учествовали су на Скупштини регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса (Скупштина ДКМТ), одржаној данас у Морахалому (Мађарска). Скупштину ДКМТ отворио је Бела Какаш, председник Генералне скупштине Жупаније Чонград и председавајући Еврорегионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса.

10888_1.jpg 

Покрајински секретар је, тим поводом, нагласио да ова еврорегија има будућност и да се заједничким напорима могу реализовати развојни пројекти.

Он је истакао да га радују крајем протекле седмице добијена званична обевештења о одобрењу пет стратешких пројеката с Мађарском, од којих ће се два реализовати у оквиру Еврорегионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса. У питању су, навео је, пројекти „Разнобојна сарадња” (Colourful cooperation) и Dream Railway, у укупном износу од 7,3 милиона евра.

На основу дугогодишње праксе, следећа скупштина одржаће се последњег викенда у мају (27. маја 2017. године), када ће се заказати и свечаност на тромеђи, а гранични прелаз привремено отворити. Том приликом, АП Војводина ће преузети улогу председавајућег скупштине, као и свечане седнице која ће се одржати поводом двадесете годишњице, у новембру 2017. године.

Секретар Бјелић је предложио да седница буде 21. новембра 2017. године и да следимо модел позивања и организације који су коришћени током свечаности ДКМТ-а, одржане 2005. године, када су учествовали и министри спољних послова Мађарске, Србије и Румуније, што је подигло реноме и публицитет ове сарадње.