Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен нови производни погон у „Континенталу“

07.03.2017.

Премијер Србије Александар Вучић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор фабрике „Контитек флуид Србија“, Живко Топаловић, отворили су данас, у Привредној зони „Мали Бајмок” у Суботици, нови погон компаније за производњу делова за ауто-индустрију „Континентал”, у којој ће бити запослено више од 500 нових радника. На свечаности су били и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, и економски аташе у амбасади Немачке у Београду Катрин Мајке Чигановски.

10891_1.jpg

Премијер Вучић, који jе пре отварања разговарао са представницима руководства фабрике, истакао је да је и та фабрика доказ да Влада испуни све оно о чему се договори са инвеститорима, а на добробит грађана Србије.

Он је истакао да jе на месту где је нови погон за 500 нових радника некада било блато и каљуга и да су многи вртели главом када је било речено да ће ту нићи фабрика, а она је никла након девет месеци.

Како је рекао, Влада Србије и грађани су помогли да се та инвестиција оствари и назначио да је Влада дала око три милиона евра, а инвеститор, „Континентал“, 14,5 милиона евра.

Вучић је навео да ће у фабрици посао наћи и грађани из других општина, а не само Суботице, у којој је све мање оних који желе посао, а немају га. То није лоше, рекао је премијер и истакао да је поносан на наше раднике.

10891_2.jpg 

Више од хиљаду радних места у Суботици и следећа велика инвестиција „Континентала“ у Новом Саду, по речима Игора Мировића, показује да је Србија стабилна и уређена земља и да је у њу исплативо улагати.

Концепт заједничког рада Републичке и Покрајинске владе и локалних самоуправа даје резултат и тек ће давати, рекао је Мировић, и додао да је жеља свих нас да наставимо овако заједно да радимо, да у другим местима из недеље у недељу отварамо нове производне хале и запошљавамо што више наших породица.

Председник Скупштине АП Војводинe Иштван Пастор је, парафразирајући чувену реченицу Агате Кристи „одређени људи се враћају на исто место“, изразио задовољство што се једна оваква инвестиција завршила за само осам месеци.

Са овом инвестицијом, подвукао је, доносите нови начин размишљања, јер инвестирате и у модернизацију образовног процеса. Уверен сам, казао је Пастор, да су пред Суботицом лепе године, и због „Ипсилон крака“, завршетка градње зграде Народног позоришта, обнове пруге Београд-Будимпешта, улагања у Палић.

Шеф привредног одељења у амбасади Немачке у Београду, Катрин Мајке Чигановски, рекла је да се завршетком ове инвестиције значајно проширио ангажман фирме „Контитек“, и указала да овакав позитиван тренд развоја можемо да приметимо и у укупним нeмачко-српским економским односима. Према њеним речима, више од 350 немачких компанија у последњих 16 година уложило је више од 1,8 милијарди евра и отворило више од 35.000 нових радних места, како на северу, тако и на југу земље

Градоначелник Суботице, Богдан Лабан, нагласио је, између осталог, да је повећање производних капацитета за додатних 12.000 метара квадратних производног и магацинског простора, као и пратеће инфраструктуре, и отварање 500 нових радних места у наредне три године потврда је да је „Континентал“ задовољан  пословним амбијентом у Србији и Суботици, и подршком Владе Србије и суботичке локалне самоуправе.

Живко Топаловић је рекао да се из новог погона већ више недеља испоручује робa захтевним купцима који су у врху европске и светске аутомобилске индустрије. Наши купци, навео је, препознали су нашу локацију и капацитете, али и поузданог партнера на кога могу да се ослоне и то је резултат који је веома завидан.

10891_3.jpg 

У Суботици ће се производити цревни и цевни системи за погонски склоп аутомобила на око 20.000 метара квадратних радне површине и са пуном запосленошћу од 1150 запослених која ће бити достигнута у наредним годинама. Ови делови ће се испоручивати произвођачима аутомобила у Европи. Поред овога, фабрика производи и делове за пољопривредне, теретне и индустријске машине.

Концерн „Континентал“ је 2016. године, са својих пет дивизија, остварио прелиминарни промет од 40,5 милијарди евра и тренутно запошљава више од 220.000 радника у 56 земаља.