Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Јачање капацитета локалних самоуправа за рад са постојећом привредом

07.03.2017.

У оквиру пројекта „Јачање структура у локалној самоуправи за подршку микро, малим и средњим предузећима (ММСП)“, који заједнички спроводе Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Регионална развојна агенција Србије (РАС), на Палићу ће се, до 9. марта, реализовати три тродневне радионице где ће еминентни предавачи из Србије и региона преносити искуства у области промоције и привлачења инвестиција, приватно-јавног партнерства и јачања конкурентности. Пројектом је обухваћено 20 локалних самоуправа широм Србије.

10892_1.jpg

Тимеа Хорват је, обраћајући се учесницима радионица, подсетила да је Суботица 2010.  године добила сертификат општине са повољним пословним окружењем и да статистика показује да су локалне самоуправе које имају сертификат НАЛЕД-а, удовољиле стандардима потребним за стране инвестиције и да оне имају у просеку седам страних инвестиција на годишњем нивоу, док локалне самоуправе са којима то није случај имају 3,3 стране инвестиције.  

НАЛЕД и чланство се залажу за ефикасну државу, фер конкуренцију, смањење бирократије и парафискалног оптерећења привреде и грађана, истакла је Тимеа Хорват, и додала да се Град Суботица залаже за ефикасну локалну самоуправу, фер конкуренцију и смањење бирократије, на чему се предано радило у 2016.  години.

То је, нагласила је, резулитирало и специјалним признањем за најбоље резултате у издавању електронским дозвола међу градским управама у Србији у 2016. години, које је додељено од стране НАЛЕД-а.

10892_2.jpg

Циљ пројекта је да уз подршку РАС-а и Министарства привреде јачају капацитети  одабраних локалних самоуправа за рад са постојећом привредом и креирају мере подршке за локалне самоуправе и привреду на локалном и националном нивоу.

Пројектне активности обухватају: структуиран програм обука за запослене у одељењима за ЛЕР; анализу ставова и потреба локалне привреде; стални дијалог с привредом и институцијама; изградњу регионалне мреже запослених у ЛЕР-у и дефинисање мера подршке за развој ММСП.

Пројектом су предвиђене три тродневне радионице где ће еминентни предавачи из Србије и региона преносити искуства у области промоције и привлачења инвестиција, приватно-јавног партнерства и јачања конкурентности. На крају пројекта, у априлу 2017. године, биће уприличена свечана додела сертификата за све учеснике који су успешно прошли програм обуке.