Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршетак „Ипсилон крака“ до 2019. године

07.03.2017.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, обишла је данас радове на „Ипсилон краку“, обилазници око Суботице ка граничном прелазу Келебија. Радници компаније „Војпут” тренутно раде на сређивању кружног тока код насеља Биково, асфалтирању километра пута и сређивању петље „Суботица – Југ”.

10893_1.jpg 

После 27 година, колико се чека ипсилон крак, Министарство је прошле године кренуло у реализацију овог пројекта и план је да буде завршен до 2019. године, најавила је Зорана Михајловић, и додала да ће се на тај начин повезати Хоргош и Келебија.

На јавном позиву изабран је домаћи извођач и имамо надзор који квалитетно ради свој посао, подсетила је министарка Михајловић, и навела да, у смислу динамике извођења радова и поштовања уговорених рокова, неће бити никаквих кашњења, као што ни до сада није било.

Радови на завршетку ове деонице „Ипсилон крака“ требало би да буду готови до 20. марта, а министарка је нагласила да је ментор овог пројекта државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн и да је то пракса која је уведена у Министарству да сваки пројекат има ментора пројекта који на седам дана обилазе радове и причају са извођачем како би се на отклањали проблеми који настају у раду.

Један од разлога што се „Ипсилон крак“ тако дуго гради је и неодговарајућа документација која је припремана за овај пројекат, па је у тендеру за ову деоницу било назначено да је један до задатака и сређивање документације.

– Ништа не може да се ради без уредне пројектно-техничке документације, и ми ништа не радимо док се документација не среди –  подвукла је Зорана Михајловић.

Имре Керн је објаснио да је у овом распису 24 милиона динара обезбеђено управо за сређивање пројектне документације, односно извођачког пројекта.

Он је нагласио да је до сада урађено само 11 од 24 километра, колико је дуга обилазница, и да од до сада 11 завршених километара ниједан није пуштен у рад.

Ми, како је рекао, на основу буџетских могућности планирамо радове и одмах их пуштамо у рад, и са овом петљом „Суботица – Југ” добијамо још један повез јужног дела града, где су индустријски погони, са аутопутем Суботица–Београд.

Радове на „Ипсилон краку“ обишао је и председник Скупштине града Суботице, Тивадар Бунфорд.

10893_2.jpg