Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Реновиран Центар за социјални рад

08.03.2017.

Реновирани Центар за социјални рад свечано је отворен данас у част Међународног дана жена, 8. марта. Реконструкција је обухватала столарске и браварске радове, опремање канцеларија за запослене Центра и отварање специјализованих просторија за рад са женама жртвама породичног насиља. Вредност изведених радова је 70.000 долара. Реконструкција је спроведена у оквиру „Пројекта за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу“ који  је финансирала Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а реализовао Програм УН за развој (УНДП) у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Комесаријатом за избеглице и миграције.

 10896_1.jpg

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, изјавио је, тим поводом, да ће се за град Суботицу, а пре свега за Центар за социјални рад, отварањем просторије за рад са женама жртвама насиља обезбедити квалитетнији рад и сигуран простор за жртву.

Центар за социјални рад има изузетно стручан кадар, истакао је Ђукановић, и додао да верује да ће смањењу насиља у породици допринети и нови Закон о спречавању насиља у породици, усвојен у новембру прошле године.

Он је подсетио да је примена овог закона предвиђена од 1. јуна 2017. године и да је значајна новина у овом закону, који је предложила Влада, да је омогућено привремено удаљење насилника из куће и привремена забрана контактирања и приласка жртви насиља, као и професионално-дисциплинска одговорност за службенике који не буду поступали у складу са законом.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, нагласио је значај ове донације Центру за социјални рад, управо због тога што су то места на којима се детектује породично насиље.

Породично насиље је, рекао је, феномен који желимо да осветлимо, а Влада је основала координационо тело на чијем челу је министарка Зорана Михајловић.

Жртве породичног насиља су, истакао је Иванишевић, први пут препознате као теже запошљиве и рањиве категорије и зато су предвиђене субвенције за послодавце који их запосле, али и посебни подстицаји за покретање бизниса, јер је економско оснаживање један од начина за излазак из зачараног круга насиља.

10896_2.jpg 

Заменик директора УСАИД-ове Канцеларије за демократски и економски развој, Џефри Скарин, казао је да је обнова Центра за Социјални рад извршена у оквиру двогодишњег УСАИД-овог пројекта вредног 1.3 милиона долара, спроведеног у партнерству са Програмом УН за развој (УНДП), који помаже градовима и општинама које су највише погођене мигрантском кризом да повећају своје капацитете и буду боље припремљене да одговоре на ову и будуће кризе.
 
Директорица Центра за социјални рад, Мирослава Багавац рекла је да ће обновљени Центар, који годишње пружа услуге за око 12.000 људи, пружити боље услове за рад 60 запослених и квалитетније услуге својим корисницима, укључујући и мигранте.

Осим у Суботици, „Пројекат за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу” спроводи се и у Босилеграду, Димитровграду, Кањижи, Прешеву и Шиду.

10896_3.jpg 

Представнике УСАИД-а, УНДП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Комесаријата за избеглице и миграције и Центра за социјални рад, уочи свечаног отварања реновираног Центра примио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, у Зеленој сали Градске куће.