Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршени радови на изградњи новог блока Амбуланте 1 у Кумичићевој улици

20.03.2017.

Делегација организације Арбеитер Самаритер Бунд (АСБ) посетила је данас наш град где је са градоначелником Богданом Лабаном, директором Дома здравља Суботица др Милом Дујмић Богдановић и републичким послаником Милимиром Вујадиновићем обишла новоизграђени блок Амбуланте 1 Дома здравља, у Кумичићевој улици, која се налази недалеко од главне аутобуске станице.

10916_1.jpg
Градоначелник Лабан је, тим поводом, изјавио да је средствима немачке Владе организација АСБ подржала Суботицу у проширењу капацитета Амбуланте 1 Дома здравља, у шта је уложено 55.000 евра. Изградња је, додао је, започета у децембру, а простор је потпуно завршен и опремљен у рекордном року – за мање од три месеца.

Реализација овог пројекта, истакао је, значајна је и за Суботицу, и за Дом здравља, јер ће допринети унапређењу здравствене заштите у нашем граду.

– Проширењем капацитета Амбуланте 1, која има приближно 10.000 здравствених картона пацијената који преме њој гравитирају, растеретиће се тзв. Диспанзер за децу у који свакодневно долази велики број малих пацијената, а у коме су се до сада прегледала и деца мигранти који пролазе кроз Републику Србију – нагласио је градоначелник Лабан.

10916_2.jpg

Он је изразио захвалност организацији АСБ и немачкој Влади што, како је навео, препознају потребе нашег града, посебно током избегличке кризе, и што су од 2015. године за Суботицу определиле више од 500.000 евра.

Директор организације АСБ за Србију, Гордан Велев, рекао је да му је драго што ће деца из Суботице у дограђеном делу Амбуланте 1 имати мало боље услове и да је генерални став организације АСБ да се улаже и у локалне заједнице погођене мигрантском кризом, а не само у решавање проблема које са собом повлачи мигрантска криза.

Према његовим речима, ускоро ће се почети и са опремањем Амбуланте 1, а у току су и разговори са донатором око асфалтирања Балзакове улице у Суботици. Реч је, како је навео, о пројекту вредном око 200.000 евра.

Мила Дујмић Богдановић је казала да су упркос преоптерећености лекара и амбуланти мигрантима пружене све потребне услуге.

– Ова амбуланта ће нам олакшати рад. У њој ће, у почетку, бити ангажован један лекар, прегледаће се млађи мигранти, до 15 година, као и други мигранти, а пружаће се услуге и нашим суграђанима – рекла је Мила Дујмић Богдановић.

10916_3.jpg
Током 2016. године Служба хитне медицинске помоћи прегледала је 191 мигранта и извршила 139 санитетских превоза. Патронажна служба је током 2016. године била ангажована за пружање здравствених услуга и помоћи избеглицама и лицима у потреби за међународном заштитом, а посебно при прехрани одојчади и мале деце у транзитној зони код граничног прелаза Келебија. Прегледано је око 1000 деце. Прошле године у здравственим установама у граду прегледано је око 400 миграната.