Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Суботици мигрантска криза под контролом

20.03.2017.

У Градској кући одржана је панел–дискусијa на тему „Утицај мигрантске кризе на локалну безбедност грађана Суботице“, коју је организовао Центар за истраживање јавних политика из Београда у сарадњи са Канцеларијом за младе града Суботице. У дискусији су учествовали народни посланици са пребивалиштем у нашем граду, представници локалне самоуправе, полиције, Одбора за локалну безбедност, Центра за социјални рад, као и представници институција и организација цивилног друштва које се баве питањем миграната у Суботици.

10917_1.jpg

Народни посланик и председник Радне групе за праћење миграција на територији града Суботице и координацију активности у циљу решавања проблема миграционих токова, Милимир Вујадиновић, изјавио је, тим поводом, да Суботичани у потпуности могу да буду мирни и спокојни када је у питању њихова безбедност.

Појединачни инциденти су могући, напоменуо је Вујадиновић, и додао да ће људи који се баве овим питањем дати све од себе да спрече евентуалну хуманитарну катастрофу и да ниво безбедности очувају на завидном нивоу.

У последњим недељама и месецима, нагласио је, миграната је све мање, што је, како је навео, производ рада система који је успешно постављен.

10917_2.jpg
Вујадиновић је истакао да је у Суботици смањен и број инцидената. На то је, рекао је,  утицала и чињеница да су у прошлом периоду сви ти инциденти процесуирани од стране Министарства унутрашњих послова и правосудних органа.  

Филип Стојановић, из Центра за истраживање јавних политика, казао је да је један од резултата истраживања спроведеног у оквиру пројекта „Локална безбедност и улога народних посланика“, који реализује Центар за истраживање јавних политика уз подршку Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, да мигранти не представљају претњу по безбедност већ безбедносни изазов.

То су, додао је, првенствено оне групе миграната које нису смештене у транзитним и прихватним центрима, а реч је углавном о мушкарцима самцима и због тога локална заједница њих третира као безбедносни изазов.

 10917_3.jpg

Тања Јакоби, в. д. директора Центра за истраживање јавних политика објаснила је да се овај пројекат спроводи у Суботици, где се бави проблемом великог броја миграната, Новом Пазару, где је тема безбедност младих и у Краљеву, где се бави са проблематиком насиља у породици.

Након ове и панел–дискусије у другим градовима биће одржана финална конференција у Београду на којој ће бити представљена целокупна студија која се бави проблемима људске безбедности у ова три града.