Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министар културе Владан Вукосављевић посетио Суботицу

23.03.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан са сарадницима састао се данас, у Градској кући, са министром културе и информисања у Влади Републике Србије Владаном Вукосављевићем. Разговарало се о више за наш град важних тема везаних за културу, поред осталог и о наставку радова на доградњи, реконструкцији и адаптацији зграде Народног позоришта, посвећености суботичке локалне самоуправе реализацији тог давно започетог и, нажалост, још увек недовршеног пројекта, и решености Владе Републике Србије и ресорног министарства да се и овај пројекат у наредних неколико година коначно приведе крају.

10926_1.jpg  

Министар Вукосављевић је, обраћајући се медијима, изјавио да је Народно позориште у Суботици један од највећих инвестиционих пројеката у српској култури деценијама уназад, да је пројекат пре 11 година замишљен врло амбициозно и да верује да ће у наредном периоду, који је краћи од четворогодишњег, то велелепно здање са две сцене бити пуштено у рад.

Министарство културе, подсетио је, у периоду од 2006. до 2012/2013. године издвојило је за тај пројекат око 270 милиона динара, а у протекле две године по 35 милиона.

Вукосављевић није желео да лицитира са датумима, али је констатовао да тај процес иде у добром правцу уз велико залагање локалне самоуправе, покрајинске Владе и Министарства културе. Тај пројекат ће, додао је, бити обухваћен и Стратегијом културног развоја.

Градоначелник Лабан је рекао да верује да ће Народно позориште бити завршено до 2020. године, када очекује и извођење прве представе у суботичком театру.

Шеста фаза радова, за коју су Министарство културе и Управа за капитална улагања АП Војводине издвојили 62 милиона динара и која је у току, биће завршена почетком јуна, истакао је Богдан Лабан, и најавио да ће потом уследити реализација седме фазе радова, чија процењена вредност износи 250 милиона динара.

- За 2018. и 2019. годину у току су разговори око буџета и биће издвојена значајна средства – нагласио је градоначелник Лабан.

Покрајина и Република ће, казао је, максимално подржати разна културна дешавања у нашем граду, посебно Фестивал европског филма Палић и Међународни фестивал позоришта за децу.

Шеста фаза обухвата радове на фасади са стране Улице Бранислава Нушића - постављање термоизолације, израду подконструкције од алуминијума за ношење камене фасаде и постављање камене фасаде, док се у оквиру седме фазе планира завршетак радова на новом делу објекта и радови у унутрашњем делу старог објекта.

Влада Србије је у буџету за 2017. годину за наставак радова на адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта у Суботици предвидела средства у износу од 111 милиона динара.

После састанка са градоначелником Богданом Лабаном, министар Вукосављевић је посетио Међуопштински завод за заштиту споменика културе и Градски музеј, где се упознао са активностима, плановима и проблемима са којима се суочавају те установе културе, а обишао је и зграду Народног позоришта.

10926_2.jpg