Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Дан Хемијско-технолошке школе

23.03.2017.

Хемијско-технолошка школа је свечаном академијом обележила Дан школе и јубилеј – 120 година постојања школске зграде. Свечаности одржаној у Дому ученика средњих школа присуствовали су секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, Милош Благојевић, начелник Школске управе за Западнобачки и Севернобачки округ Борислав Станичков, као и велики број ђака и професора братских школа из Хрватске, Мађарске и наше земље.

  10929_1.jpg
Наташа Алексић је, у име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Богдана Лабана и своје име, ученицима, професорима и директору школе честитала Дан школе и јубилеј и подсетила да је зграда од изградње, 1897. године, била у функцији образовања, да је у њој својевремено била Женска учитељска школа, a потом Правни факултет и Технолошко-школски центар.

Између Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Града Суботице 23. новембра 2016. године закључен је уговор о реализацији пројекта адаптација, санација и рестаурација фасада и унутрашњег простора објекта и фискултурне сале Хемијско-технолошке школе, рекла је Наташа Алексић, и навела да су за реализацију овог пројекта већ издвојена средства у износу од 170 милиона динара.

Истог дана, додала је, Канцеларија за управљање јавним улагањима и Град Суботица потписали су и уговор о реализације пројекта адаптације објекта Основне школе „Соња Маринковић“ вредан 73 милиона динара.

10929_2.jpg
- Радује чињеница да Влада Републике Србије улаже у образовне установе у нашем граду. Дакле, зграда која три века није мењала намену и увек је у функцији образовања имаће све услове да захваљујући опредељеним средствима буде једна од најлепших зграда у Суботици – нагласила је Наташа Алексић.

Милош Благојевић је, честитајући јубилеј, изразио задовољство што ће једна велика инвестиција допринети да школа буде уређена и да ће, попут  унутрашњости, заблистати и њена спољашњост.  

- У овој школи имамо добрих примера популарног дуалног образовања, школа има проширене делатности и остварује приходе. Али оно што смо приметили је да постоји велика разлика између спољашњости и унутрашњости школе. Унутрашњост је опремљена, сређена. Изузетно нам је драго да тако нешто постоји, а с друге стране пресрећни смо што ће једна велика инвестиција допринети да школа буде уређена и са спољне стране, па да постане једна од најлепших зграда у Суботици – рекао је Благојевић.

Борислав Станичков сматра да је велика добит нешто научити, стећи знање, али је још већа када се то знање преноси и примењује, и да Хемијско-технолошка школа следи ову мисију. Школа је, казао је, код вредновања оцењена највишом оценом, након чега је рад на највишем нивоу настављен и надограђен.

10929_3.jpg
Директор Хемијско-технолошке школе Никола Матковић је рекао да ђаци ове школе имају компетенције које им омогућавају да успешно наставе студирање после средње школе или да се запосле у својој струци.

Прославу Дана школе обогатио је „Дан отворених врата“, манифестација намењена будућим средњошколцима, њиховим родитељима и свима који желе да сазнају како функционишу наставне и ваннаставне активности на сви три подручја рада.

Пре и после свечане приредбе у Дому ученика, школа је била домаћин спортских сусрета и низа радионица у чијем раду су учествовали ученици, уз менторство професора.