Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Обавештења

Заједничка платформа за едукацију грађана

24.03.2017.

Представници јавног и цивилног сектора у Суботичком региону за управљање отпадом постигли јуче  договор о заједничкој платформи за континуирану едукацију грађана, у циљу подизања јавне свести и информисања грађана о неопходности партиципације у успостављању одрживог регионалног концепта управљања отпадом.

10933_1.jpg 

Представници невладиних организација, Одељења за управљање отпадом и Одсека за праћење спровођења пројеката финансираних из фондова ЕУ Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Града Суботица, “Регионалне депоније” д.о.о. и пројекта Европске Уније “Изградња Регионалног центра за управљање отпадом у Суботичком региону” разговарали су о унапређењу сарадње у вези са промоцијом новог система управљања отпадом који очекује град Суботицу и општине Чока, Сента, Бачка Топола, Нови Кнежевац, Мали Иђош и Кањижа.

На округлом столу “Иницијатори промена”, које су организовали ЕУ пројекат и предузеће “Регионална депонија” д.о.о, договорено је да се потпише Меморандум о сарадњи који подразумева низ акција усмерених на квалитетно и правовремено информисање грађана. У отвореној размени идеја, иницирано је креирање заједничких механизама координације активности на континуираној едукацији грађана, који треба да омогуће лакше усвајање нових навика и ефикаснији прелазак на нови заокружени систем збрињавања отпада.

Радови на изградњи депоније су у поодмаклој фази и сада је право време да се становништво упозна  са будућим системом прикупљања, селекције и даље прераде отпада, као и са свим новинама које ће нови начин решавања ових комуналних проблема донети региону.

Округли сто је искоришћен као добра прилика и да се представници невладиног сектора информишу о свим аспектима управљања отпадом у Србији и планираним припремама за дефинисање преговарачке позиције Републике Србије у области управљања отпадом са циљем отварања Поглавља 27, које се односи на заштиту животне средине.

Представљена и ажурирана Студија о процени утицаја на животну средину регионалног постројења за третман и одлагање отпада на локацији Биково.