Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљен Акциони план за отворену управу

27.03.2017.

У Плавој сали Градске куће представљен је Акциони план за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу (ПОУ) у Републици Србији за 2016. и 2017. годину, који предвиђа унапређење сарадње између локалних самоуправа и цивилних организација. Презентацији, коју је организовао Ресурсни центар Грађанских иницијатива (ТЕЦСО), у сарадњи са Центром локалне демократије из Суботице, присуствовали су представници Града Суботице, Министарства државне управе и локалне самоуправе и цивилног сектора.

 10935_1.jpg

Начелница Градске управе града Суботице Марија Ушумовић Давчик је, тим поводом, између осталог истакла да се суботичка Градска управа труди да буде једна отворена управа и да ради на принципима који су зацртани у Стратегији реформе јавне управе у Републици Србији.

Драгана Брајовић, из Сектора за развој добре управе Министарства државне управе и локалне самоуправе, подсетила је да је Партнерство за отворену управу глобална иницијатива покренута 2011. године од стране осам земаља.  

Србија  је чланица ове иницијативе, која данас већ броји 75 земаља, од 2012. године, рекла је Драгана Брајовић, и додала да је у новембру прошле године Влада Републике Србије усвојила други Акциони план.

Битно је, оценила је, да су од почетка у израду овог Акционог плана били укључени представници цивилних организација и, уопште, грађани Републике Србије што је, како је навела, и поента Партнерства за отворену управу.

Према њеним речима, мера која је важна за локалну самоуправу јесте, заправо, један модел систематизације радних места.

– Укључили смо опис радног места или дела радног места за службенике у локалној самоуправи за сарадњу са организацијама цивилног друштва. Све општине које буду биле у могућности, осим оних врло малих са троје или четворо запослених, добиле су опис посла и радног места особе која би била задужена за сарадњу са цивилним друштвом, што је јако велики напредак – нагласила је Драгана Брајовић.

Бојана Селаковић, в.д. извршна директорка Грађанских иницијатива, подвукла је да је циљ данашњег скупа промоција Акционог плана међу организацијама цивилног друштва које би требало охрабрити да се удружују у оквиру тема којима се баве како би ефикасније и систематичније пратиле рад локалне самоуправе.