Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Настављено инфраструктурно опремање Палића

29.03.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор предузећа „Парк Палић“, Небојша Дарабош, обишли су данас, на Палићу, саниране тротоаре у Улици Јожефа Хегедиша и делу Улице Сплитска алеја, као и новоизграђену пешачку стазу поред Палићког језера, код пешчане плаже. За реализацију ових пројеката Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило је финансијска средства у укупном износу од 9.564.558 динара.

 10939_1.jpg

Уз помоћ средстава којa су определиле покрајинска и републичка влада наставља се инфраструктурно опремање Палића, рекао је, обраћајући се медијима, градоначелник Лабан, и навео да се, поред санирања тротоара у насељу Палић, изградње пешачких стаза и постављања урбаног мобилијара поред Палићког језера, планира и наставак пројекта поплочавања стаза у Великом парку, почетак радова на климатизацији објекта „Велика тераса“ и додатно уређење Летње позорнице

Најављујући нове инвестиције на Палићу, градоначелник Лабан је истакао да би палићки Зоолошки врт требало да добије један модеран објекат за прихват животиња, вредности око 35 милиона динара.

- То значи да би све што се заплени на граници и у овој регији било смештено у Зоолошком врту на Палићу – рекао је Богдан Лабан, и додао да ће се настојати да се заједно са државним секретаром за заштиту животне средине, чији се долазак у Суботицу очекује у наредних петнаестак дана, реше и неке друге ствари, попут ограде, нових волијера и, ако постоји могућност, уређења приобаља.

Само у 2017. години, подвукао је градоначелник, планирано је да се на Палићу спроведу инвестициона улагања у висини од милион евра на објектима и инфраструктури што ће, како је рекао, довести до повећања квалитета туристичке понуде.   

Средства су, нагласио је, обезбеђена од Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине, кроз одговарајуће конкурсе, а пројекте спроводи предузеће „Парк Палић“.

10939_2.jpg 

– И друга предузећа би, по угледу на 'Парк Палић', требало да се потруде и припреме пројекте за наредну годину, како бисмо на разним конкурсима аплицирали за што више средстава – закључио је градоначелник Лабан.

Небојша Дарабош је казао да је за санацију тротоара у Улици Јожефа Хегедиша (дужина 558 метара, ширина 1,50 метара), издвојено 3,5 милиона динара, а за санацију тротоара у делу Улице Сплитска алеја (189 м, 1,80 м) 1,17 милиона динара.

Навео је, такође, и да вредност пројекта везаног за уређење пешачке стазе поред Палићког језера (514 м, 2,00 м), код пешчане плаже, износи 4,87 милиона динара.

– За наставак реконструкције Велике терасе и поплочавање стаза у Великом парку Управа за капитална улагања АП Војводине определила је 77,8 милиона динара, тако да ће део новца бити усмерен на потпуну климатизацију 'Велике терасе', која је неопходна да бисмо могли да организујемо много више дешавања. Отворићемо, такође, и источни улаз на мултифункционалном објекту „Велика тераса“ – најавио је Дарабош.

Према његовим речима, други део инвестиције усмериће се на наставак поплочавања стаза у Великом парку, од „Велике терасе“ до центра Палића.

– Мислим да ћемо те инвестиције реализовати до септембра ове године. Када је реч о Летњој позорници, обезбеђена су средства у висини од 10 милиона динара. Кренућемо у расписивање јавне набавке, а план нам је да све окончамо врло брзо, до почетка летње сезоне. Верујем да ће Летња тераса бити адаптирана на начин на који то и заслужује и да ћемо на том, већ и сада атрактивном, простору моћи да организујемо све планиране манифестације – истакао је Небојша Дарабош.

10939_3.jpg