Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано прво „Црногорско вече“

31.03.2017.

У ресторану „Спартак“ вечерас је одржано прво „Црногорско вече“, у организацији Удружења Црногораца Суботице, чији су основни циљеви очување идентитета језичке културе црногорске националне заједнице, као и остваривање пуне националне равноправности на територији града Суботице.

 10951_1.jpg

„Црногорско вече“, које је песмом, игром и специфичним звуком гусала велики број наших суграђана подсетило на завичај из кога потичу и који носе у срцу, отворио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, изражавајући уверење да ће оваква окупљања постати традиција.

Градоначелник је рекао да је пре 35 година дошао у Суботицу из Црне Горе где је живео до своје једанаесте године, да зна како је љубав и према Србији и према Црној Гори велика и да се овде увек осећао подједнако добро као и тамо где је рођен.

 10951_2.jpg

– Ми знамо ко смо и срећан сам што на овој вечери има много омладине која ће наставити да чува нашу традицију и обичаје да сви будемо поносни што смо потомци великог Његоша – нагласио је градоначелник Лабан.

Генерални конзул Црне Горе у Републици Србији, Миодраг Канкараш, казао је да је присуство градоначелника Суботицe и председника Скупштине града довољан доказ о томе шта Црногорци у овом граду значе и представљају, као и да је приметан добар амбијент за сарадњу и још боље очување свега онога што су Црногорци донели из свог завичаја.

– Радује ме да су овде све генерације Црногораца који живе на овим просторима, посебно што су ту млађи нараштај,  јер ће они сутра преузети бакљу очувања традиције и културе црногорског народа на овим просторима. Живела Србија и да је вечна Црна Гора – поручио је Канкараш.

Цитирајући чувени Његошев стих „Tврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал' зубе поломи“, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд навео је значај сарадње црногорске заједнице са Градом Суботица.

 10951_3.jpg

– Суботица је позната по мултикултуралним вредностима, у њој живе народи различитих вера и националности, а црногорска заједница овде се увек осећала као свој на своме. Краси вас племенитост, велико заједништво и повезаност са матичном Црном Гором, ма где се налазили и живели. Постојање Удружена Црногораца у Суботици битно је за младе, јер их учите да помагајући једни другима очувају идентитет језичке културе црногорске националне заједнице – истакао је Тивадар Бунфорд.

Председник Скупштине Удружења Црногораца, Новица Бајагић, сматра да би организовање „Црногорске вечери“ требало да буде традиционално, јер је традиција скуп убеђења и вредности које се стотинама година чува, цени и негује.

– Зато имамо обавезу да се сваке године овако састајемо, како би сачували наш културни идентитет. Црногорци треба да престану да беже сами од себе и да буду у овој вишенационалној средини аутентични и први међу једнакима, јер то носимо помало као генетски код из свог завичаја. Средини у којој живимо смо лојални грађани и доживљавамо је као свој дом. То нас не спречава да волимо  свој завичај, да му се стално враћамо, да га никад не заборавимо и да наредним генерацијама ту љубав преносимо – казао је Новица Бајагић.

10951_4.jpg