Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Програм обележавања Дана града богатији за Суботички полумаратон

20.04.2017.

У оквиру програма прославе Дана града, у Суботици ће се, 2. септембра 2017. године одржати први Суботички полумаратон, најављено је на конференцији за новинаре у Медија-центру Градске куће. Организатор ове, за наш град веома значајне спортске манифестације која ће имати међународни карактер је овдашње Спортско удружење „Хоризонт“, а суорганизатор суботичка локална самоуправа.

 10979_2.jpg

Уз изражавање захвалности свима који су активно укључени у реализацију овог пројекта, градоначелник Суботице Богдан Лабан навео је да је циљ првог Суботичког полумаратона промоција здравог начина живота, посебно међу младима, подстицање рекреативног спорта и развој туристичког потенцијала Суботице.

– Намера локалне самоуправе и Спортског удружења 'Хоризонт' је да организовањем овог полумаратона Суботицу уврстимо на мапу атлетско-рекреативног тркачког света, да се на тој мапи придружимо градовима који традиционално, већ годинама, одржавају полумаратоне, као што су, примера ради, Сомбор, Апатин, Нови Сад, Зрењанин, Темишвар, Сегедин и Баја, и да на тој мапи будемо један од лидера – нагласио је Богдан Лабан.

Заменик градоначелника и члан Организационог одбора прославе Дана града, Тимеа Хорват, рекла је да верује да ће Суботички полумаратон постати традиција, да ће стећи међународни карактер и да ће знатно допринети промоцији културног и историјског наслеђа нашег града.

Истакла је да је потпуно извесно да ће полумаратон бити одржан по правилима који се захтевају приликом организације једног овако великог догађаја, да ће се посебна пажња посветити безбедносним аспектима, у свим сегментима, и да је за успешно одржавање ове спортске манифестације неопходно и разумевање свих грађана Суботице.

Народни посланик, рекреативац и члан СУ „Хоризонт”, Балинт Пастор, сматра да је Суботица заслужила да има полумаратон, посебно у оквиру обележавања Дана града, јер, како је навео, скоро свака локална самоуправа и насеље не само у Војводини и Србији него и у Румунији, Мађарској, Хрватској и Босни и Херцеговини има неку уличну трку.

- Једино Суботица, као град, у претходним деценијама није имала уличну трку. Због тога се захваљујем члановима Спортског удружења ’Хоризонт’ што ће организовати полумаратон у нашем граду, а посебно се захваљујем градоначелнику Богдану Лабану и локалној самоупави што су увидели значај овакве трке и што ће као партнери помоћи одржавање првог Суботичког полумаратона – казао је Пастор.

Он је рекао да очекује да ће се на полумаратону појавити учесници не само из Србије већ и из Румуније, Мађарске, Хрватске и Босне и Херцеговине и да јако значајно да ти људи виде шта имамо као град да им понудимо.

О полумаратону (21,1 км), трци на пет километара, дечјим тркама на 100 и 300 метара, траси полумаратона и другим појединостима везаним за ову међународну спортску манифестацију, говорио је Кристифор Богданић, из СУ „Хоризонт”.

Богданић сматра да се овај полумаратон разликује од многих других по чињеници да је у питању улична трка – кружна стаза дужине 10,55 километара, коју ће такмичари проћи два пута. Према његовим речима, траса трке, која ће се одржати под називом „Трчи кроз историју”, кренуће и завршиће се на Тргу слободе, поред зграде Народног позоришта.

Траса полумаратона са централног градског трга иде ка улици Ђуре Ђаковића низ Корзо, потом преко Нушићеве и улице Владимира Назора долази до споменика Ивану Сарићу, одакле ће се улицом Браће Радића трчати до насеља Прозивка (код споменика), где је предвиђено окретање и повратак такмичара низ улицу Браће Радића до Штросмајерове улице.

Потом се, кроз улицу Матка Вуковића, иде до Трга жртава фашизма, па кроз улицу Петефи Шандора до Трга Синагоге, одакле ће се учесници полумаратона упутити преко Алеје маршала Тита до Дудове шуме, где им следи ново окретање а затим враћање на плато у центру града кроз улице Арсенија Чарнојевића и Партизанска.