Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Француска амбасада жели да јача сарадњу Суботице и Француске

25.04.2017.

На иницијативу амбасаде Републике Француске у Београду, данас је у Зеленој сали Градске куће одржан радни састанак на тему јачање сарадње између Суботице и Француске. Састанку су присуствовали Мирослава Бабић, члан Градског већа задужена за област културе, Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности, Наташа Алексић, члан Градског већа задужена за област образовања, Загорка Панић, градски менаџер, Јовица Ђурковић, професор Економског факултета у Суботици и представници амбасаде Француске у Београду Жан Батист Кизен, саветник за сарадњу и културу,Виржини Манфрони, аташе за сарадњу, Флоранс Коц, аташе за француски језик и Орели Поле, координаторка за одељење Француског института у Новом Саду.

10987_1.jpg
Мирослава Бабић је изразила задовољство што је Суботица препозната као град са којим Француска треба да јача сарадњу и истакла да је овај састанак добра прилика за предузимање корака ка конкретној сарадњи у областима културе, образовања и привреде, као и повезивања Суботице са територијалним јединицама Француске.

На састанку се разговарало и о пројекту „Бирам Француски“ чији је циљ промоција француског језика у Суботици, а који би требало да заживи у суботичким основним и средњим школама. Овај програм реализовао би се кроз радионице и на занимљив начин би популарисао француски језик, а то би помогло младим људима у даљем образовању и избору каријере.

– Француски институт у Новом Саду ће упутити отворени позив школама како би се проценила заинтересованост школа за одржавање радионица у оквиру пројекта 'Бирам Француски'. Намера је да се овим пројектом обухвате све школе у Војводини и да уз помоћ асистената суботички ђаци савладавају француски језик на интересантан начин, кроз радионице, како би их стимулисали да и у вишим разредима изаберу француски језик за изучавање. Овај пројекат подржава и суфинансира Влада Аутономне покрајине Војводине – истакла је Флоранс Коц.

Наташа Алексић је нагласила да у Суботици француски језик уче ученици две основне и две средње школе.

– У Основној школи 'Мирослав Антић', на Палићу, 96 одсто ученика учи француски док у ОШ 'Мајшански пут' француски језик уче сви ученици. Осим ове две основне школе, француски језик се учи у Гимназији 'Светозар Марковић' где 78 ученика учи француски језик и Гимназија за талентоване ученике 'Деже Костолањи' у којој 52 ученика учи француски језик – рекла је Наташа Алексић.

Јасмина Стевановић је напоменула могућност да се ради ефикасније сарадње са пројектом „Бирам Француски“ упозна Актив директора, што практично значи да на једном месту могу да се окупе све основне и средње школе.

– Поред тога, радионице тог типа могле да се одржавају у  Фондацији за омладинску културу и стваралаштво 'Данило Киш', што би чинило спој културе и образовања – предложила је Јасмина Стевановић.

Истакла је и потребу да се акценат стави на децу предшколског узраста како би се у најмлађем добу упознали са мелодијом француског језика.

Јовица Ђурковић је рекао да Економски факултет већ има сарадњу са факултетом у Ници али је  предложио да се интензивира размена наставника.

– Заинтересовани смо и за размену студената, јер таква сарадња не постоји а желели бисмо да се уведе – казао је професор Ђурковић.

Загорка Панић је позвала привреднике из Француске да узму учешће на Сајму привреде у јуну где ће у фокусу бити туризам. Суботица је, додала је, заинтересована за повезивање са територијалним заједницама у Француској и стварање братских и партнерских односа.

Представници француске амбасаде рекли су да постоји заинтересованост за изворе термалне воде на Палићу и да би туризам могао да буде приоритетан у сарадњи Суботице и Француске.