Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворени куп Југоисточне Европе у једрењу за класу „оптимист”

05.05.2017.

На Палићу се, од 5. до 7. маја, одржава једанаеста интернационална регата у једрењу за класу „оптимист", у којој се такмиче деца до 15 година. Отворени куп Југоисточне Европе за класу „оптимист” (СЕЕООЦ - South East Europe Open Optimist Cup), који је током протеклих десет година окупио најмлађе једриличаре са три континента: из Европе, Азије и Африке, данас је свечано отворила заменица градоначелника Суботице Тимеа Хорват.

11010_1.jpg 

Међународна регата у једрењу за класу „оптимист” је значајно такмичење за нас у Суботици, али и за Републику Србију, рекла је, том приликом, Тимеа Хорват, и додала да су ове године на СЕЕООЦ дошли такмичари из Мађарске, Црне Горе, Бугарске, Словачке, Словеније и Србије.

– Драго нам је што се из године у годину повећава број учесника регате. То је за нас веома важно, јер и на овај начин промовишемо спорт и здрав начин живота, али и Палић као једну од најлепших туристичких дестинација у Србији. Палић је данас пун дечјих осмеха, мада је код такмичара приметна и мала доза нервозе пошто не знају какав ће ветар имати и какве ће им то резултате донети – нагласила је Тимеа Хорват.

Међународне једриличарске организације препознале су вредност регате, па СЕЕООЦ ове године има и високог, почасног госта, лејди Карлу Стенли, потпреседницу ИОДА за Европу (Светске организације једрења у класи „оптимист”).

СЕЕООЦ регату организују клубови ЈК „Палић” и НК „Палилула” из Београда, уз покровитељство Министарства омладине и спорта, Једриличарског савеза Србије и подршку града Суботице и бројних других пријатеља регате.

11010_2.jpg

На Палићу су, иначе, на овим мајским свечаностима спорта, мултикултуралности и младости у чак 70 трка до сада једрили такмичари из 17 земаља: Албаније, Алжира, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Јерменије, Јапана, Кипра, Кеније, Киргистана, Мађарске, Македоније, Румуније, Русије, Словачке, Словеније и Србије.