Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављен Међународни и регионални „Сусајам 2017“

08.05.2017.

– Међународни и регионални сајам – ‘Сусајам 2017’, одржаће се од 1. до 3. јуна, у суботичкој Хали спортова. Једанаести пут за редом Суботица ће бити место сусретања привредника из Србије и земаља региона, место пословних контаката, размене идеја, искустава и добре воље. Водећа тема Сајма биће туризам, у смислу представљања свих туристичких потенцијала Суботице и, наравно, Палића као нашег драгуља равнице – изјавио је, на прес-конференцији у Медија-центру Градске куће, Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

11013_1.jpg 

Град партнер ове године биће Сандвикен, из Шведске, а позив је упућен свим братским и партнерским градовима који су претходних година били присутни на Сајму, рекао је Самарџић, и додао да ће предстојећи сајам и ове године бити обогаћен низом пратећих манифестација, у виду стручних предавања у организацији Града Суботице, односно Одсека за локални економски развој, Туристичке организације града Суботице, предузећа „Парк Палић“, Регионалне развојне агенције „ПанонРег“, Удружења послодаваца „Форум“ и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа.

Директор ЈКП „Суботичке пијаце“, Илинка Вукоја, истакла је да припреме за Сајам теку по плану и да је након спроведеног поступка јавне набавке за опремање односно изградњу изложбеног простора изабран најбољи понуђач, фирма „Мундиал” д.о.о. из Београда, која је и претходне две године опремила изложбени простор.

– Пријаве за учешће на сајму примаћемо до 24. маја, међутим, сада је прилика за све потенцијалне излагаче да се пријаве јер ће до краја недеље, тачније до 12. маја, то моћи да учине по нижој цени. Што се тиче редовног ценовника, он је остао непромењен годинама, само му је додата та новина која се односи на попуст за раније пријаве на Сајам – нагласила је Илинка Вукоја.

Саветник РПК Севернобачког управног округа, Ласло Караи, сматра ову манифестацију једним од битних привредних догађаја у региону, јер је подстицање регионалне привредне сарадње од изузетног значаја, како за наш град тако и за државу.

– Робна размена у прошлој години, на нивоу региона, износила je скоро 1,9 милијарди долара: извоз је једна  милијарда и 70 милиона долара, а увоз  828 милиона долара, што говори да је остварен суфицит у робној размени на нивоу региона са страним државама од 242 милиона долара. То је веома интересантан податак када се погледа да је та цифра покривености скоро 130 одсто, док је у Србији покривеност увоза са извозом само 77 одсто. То је леп податак који наш регион сврстава међу прве регионе у Србији по интензитету привредних активности – подвукао је Ласло Караи.

Организатор Сајма је ЈКП „Суботичке пијаце“, суорганизатор Регионална привредна комора Севернобачког управног округа, а покровитељ Град Суботица.