Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Дан победе над фашизмом

09.05.2017.

Дан победе над фашизмом, 9. мај, обележен је полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Споменик палим црвеноармејцима, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице, венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио градоначелник Богдан Лабан, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Драги Вучковић, начелник Округа.

11018_1.jpg

Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације Војске Србије, амбасада Руске Федерације и Белорусије, Генералног конзулата Хрватске, Јеврејске општине Суботица, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида – Градски одбор Суботица, Српско-руско-белоруског братства „Свети кнез Владимир” и Мађарског националног савета, као и делегације других организација, политичких партија и удружења.

Потпредседник Градског одбора СУБНОР-а Суботица проф. др Радмило Тодосијевић, рекао је, између осталог, да сваке године, па и ове, сви родољубиви грађани Европе и света прослављају 9. мај – Дан победе – који нас подсећа на величанствену победу антихитлеровске коалиције над највећим злом у историји човечанства – фашизмом.

Девети мај је, додао је, и признање и сатисфакција за борбу прогресивних снага чијој су победи грађани Србије дали немерљив допринос.

Градоначелник Богдан Лабан је рекао да је по броју жртава Други светски рат био најсуровији рат у историји људског рода, да је живот изгубило више од 55 милиона људи и да те жртве нико и никад не сме да заборави.

– Никада не сме да се заборави ни храброст оних који су, у тим ратним временима, имали смелости, одлучности и снаге да се супротставе том злу и да га, на крају, савладају. Њима би, баш овако како ми чинимо данас, и све наредне генерације требало да одају почаст. Јер, они су, на једној страшној историјској прекретници, спасили човечанство – истакао је Богдан Лабан.

У том фронту храбрих, часних и одлучних били су и наш народ и наша земља, казао је градоначелник, и додао да се због тога и данас са поносом сећамо улоге Србије у антифашистичкој коалицији и нашег огромног доприноса великој победи човечанства над нацизмом.

– Наши часни преци су, као и увек, и у том времену били на страни слободе, правде и истине. Бити на тој страни ни тада, ни у било ком другом времену, није било лако. Отуда су жртве које смо поднели такође огромне. Тим жртвама и њиховој храбрости дужни смо слободу коју данас имамо и зато им се, и данас, најдубље клањамо – нагласио је градоначелник Лабан.

Уз подсећање да је историјској победи над фашизмом и нацизмом велики допринос дала и Суботица, у којој су антифашистички покрет чинили њени грађани различите националне, верске и социјалне припадности, али уједињени у борби за мир и слободу, Богдан Лабан је подвукао да су за ту победу многи од њих дали оно највредније – своје животе.

11018_2.jpg

– Суботица се поноси својом антифашистичком традицијом и чува и негује сећање на жртве антифашистичке борбе. У Другом светском рату страдало више од седам хиљада грађана Суботице - рекао је градоначелник Лабан.   

Сведоци смо, навео је, да има много оних који данас покушавају да умање улогу српског народа у борби против фашизма и нацизма, покушавајући да себи припишу заслуге које им не припадају. За такве, казао је, имамо само једну поруку: радите то узалуд, јер лаж никада не може да постане истина, нити ико истину може да прогласи за лаж.

Констатујући да смо сведоци и повампирења фашизма и у нашем окружењу и шире, он је подвукао да пред том претњом не смемо да затварамо очи и да против тога треба да се боримо свакога дана и у свакој прилици.

Један од начина за то је, истакао је, незаборав за жртве и хероје антифашистичке борбе који и данас исказујемо.

У Другом светском рату, подсетио је, антифашисти су се борили за слободу, правду, мир и равноправност међу народима и државама.

– За исте те вредности бори се и данашња Србија и њено руководство. Многима то смета, али нас то неће поколебати да у тој борби истрајемо. Баш као што су у борби против фашизма истрајали, и победили, наши преци – поручио је градоначелник Лабан.

Дан победе обележен је и пригодним програмом суботичких средњошколаца. По завршетку свечаности на Тргу жртава фашизма, венци су положени и на споменик црвеноармејцима, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име Града Суботице венац су положили заменик председника Скупштине града Вељко Војнић, и Илија Ђукановић, члан Градског већа.

11018_3.jpg