Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан Европе

09.05.2017.

На централном градском тргу уприличено је традиционално обележавање Дана Европе које је Центар локалне демократије организовао у сарадњи са Градом Суботицом, Канцеларијом за младе града Суботице и Италијанским културним центром „Piazza Italia“.

11020_1.jpg 

Заменик градоначелника Суботице, Тимеа Хорват, изјавила је, тим поводом, да можемо са сигурношћу да кажемо да су у основи европских придруживања и европске заједнице вредности и принципи који су проистекли из антифашистичке борбе и победе над фашизмом, на постулатима толеранције, мира и човекољубља, хуманости и сарадње.

– Суботица ће увек неговати традицију слободног европског града. Она представља пример европског града који промовише и негује европске вредности мултикултуралности и мултиетничности, и у коме се преплићу различите националности и културе. Савремена Европа је заснована управо на овим принципима, а Суботица ће као таква остати верна својој европској традицији и промоцији европских вредности, којима се с правом поноси – нагласила је Тимеа Хорват.

Генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, Велимир Плеша, рекао је да Србија има подршку Хрватске у њеном приступању Европској унији, али да ће се Хрватска залагати да се услови које је она морала да испуни приликом уласка у Унију, у једнакој мери односе и на Србију.

– Сигуран сам да ће се, приликом приступања Србије Европској унији, Хрватска показати као њен партнер, али исто тако да ће знати да заштити интересе хрватске националне мањине, пре свега овде у Војводини. Верујем да ће се, у међусобним разговорима, питања која се тренутно чине нерешивим решити и да ће Република Србија у неко скорије време бити равноправна чланица Европске уније – истакао је Плеша.

У оквиру овогодишњег програма млади уметници из Суботице представили су своје радове познатих личности нашег града, под слоганом „Србија и ЕУ: култура која нас повезује“, у оквиру активности Мој град-град интеркултралности, пројекта финансираног од стране ЕУ: Регионална платформа за учешће и дијалог младих Балкана.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настајању ЕУ.

11020_2.jpg