Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

ОиСШ „Жарко Зрењањин” обележила 60 година рада

17.05.2017.

Изложбом радова ученика школе и Свечаном академијом, у Савременој галерији (Рајхл палата), Основна и средња школа (ОиСШ) „Жарко Зрењанин“, из Суботице, прославила је вечерас шездесету годишњицу постојања и рада.

11041_1.jpg

Директорка ОиСШ „Жарко Зрењанин”, Драгана Вучковић, изјавила је, обраћајући се медијима, да је поносна што је директор школе у граду који је пре 60 година имао храбрости да одговорно узме улогу да буде модел, узор и пример како треба бити хуман, саосећајан и племенит.

– Сви ми који смо житељи овог града требало би да то осећање поноса понесемо у себи, али не само да га понесемо него и да га пронесемо даље – нагласила је Драгана Вучковић.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, сматра да је обележавање шездесете годишњице постојања и рада ОиСШ „Жарко Зрењанин” утолико значајније што је она једна од најстаријих школа овог профила у Србији.

– За нас, као локалну самоуправу, веома је важно што, управо због типа школе, са ОИСШ ’Жарко Зрењанин’ имамо квалитетну сарадњу. Трудимо се да унапредимо и рад и наставу, али и да оплеменимо простор у коме деца уче и живе, јер је та школа, практично, њихова друга кућа. Посебно поштовање заслужују запослени у овој школи, не само због знања, искуства и вештина које преносе деци већ и због њиховог огромног разумевања и велике посвећености коју испољавају у раду са њима, и васпитно-образовне, социјалне и здравствене испреплетености са којом се свакодневно сусрећу - истакла је Јасмина Стевановић.

„Жарко Зрењанин'” је основна и средња школа за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју. Основана је 1957. године решењем ондашњег НОО Суботица. Данас је то модерна школа са око 300 ученика и нешто више од 80 запослених радника Школе, естетски и хигијенски солидно уређеним простором, фискултурном салом, кабинетима, радионицама.   

Школа је организована тако да обухвата све развојне узрасте: предшколски, основношколски, средњошколски, а путем Дневног боравка групе старијег узраста, преко 18 година. Образовни рад у школи одвија се по прилагођеном, односно, измењеном програму у зависности од степена ометености ученика изузев за ученике од првог до четвртог разреда основне школе за које се, настава одвија по наставном плану и програму основног васпитања и образовања.

Рад са аутистичном децом, за сада, је на нивоу индивидуалног третмана. Подручја рада заступљена у средњој школи су: машинство и обрада метала, текстилство и кожарство, пољопривреда, производња и прерада хране.