Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Мисије ОЕБС у Србији у посети Суботици

18.05.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се данас, у Градској кући, са шефом Мисије ОЕБС у Србији, Андреом Орициом. Разговарало се о више актуелних тема, као и о унапређењу сарадње између Града Суботице и Мисије ОЕБС која у Србији има мандат да помогне у процесу реформи и модернизације земље.

11047_1.jpg 

Саговорници су се сложили у оцени да је Суботица – као мултиетничка средина са популацијом коју чине представници више од 20 различитих националности и град у којем већ вековима у складној заједници живе људи више различитих религија – добар модел не само за земље у окружењу него и шире како се поштују права националних мањина и како би требало да се ради на друштвено-економском развоју једне средине и привлачењу директних страних инвестиција.

Говорећи о мигрантској кризи којом је била погођена и Суботица, градоначелник Лабан је рекао да је суботичка локална самоуправа поступала у складу са европским стандардима и препорукама Владе Србије и да је, уз подршку међународних хуманитарних организација, успела да се избори са свим потешкоћама и могућим проблемима са којима се у решавању те кризе сусретала.

У Привременом прихватном центру за мигранте у Суботици тренутно борави око 140 миграната и свима су, као и у периодима када их је на овом подручју било и по неколико хиљада, обезбеђени хумани услови за живот, храна, вода, здравствена и безбедносна заштита, нагласио је Богдан Лабан, и додао да су грађани Суботице током мигрантске кризе – која у нашем граду траје већ неколико година – испољили висок степен разумевања, солидарности и хуманости трудећи се да тим људима учине што је могуће подношљивијом ситуацију у коју су доведени.

Током срдачног сусрета, градоначелник Лабан и амбасадор Орицио истакли су значај још неколико важних тема које спадају у делокруг рада ОЕБС у Србији, а које се истовремено односе на надлежности локалне самоуправе.

Састанку у Зеленој сали Градске куће присуствовали су Ђовани Габаси, шеф кабинета шефа мисије ОЕБС-а у Србији, заменик градоначелника Тимеа Хорват и Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства.

Прву званичну посету нашем граду амбасадор Андреа Орицио окончао је посетом Економског факултета.