Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Нови аутобуси за бољи превоз грађана

19.05.2017.

Директор Јавног предузећа за превоз путника у градском и приградском саобраћају „Суботица-транс”, Александар Алексић, и директор предузећа „Икарбус“ а.д. Београд (Земун), Александар Вићентић, закључили су данас, у Београду, уговор о набавци три нова аутобуса – једног соло градског,  једног зглобног и једног међуградско-приградског аутобуса. Укупна вредност инвестиције је 72.949.000 динара, од чега је Град Суботица обезбедио 23.750.000 динара. Аутобуси ће бити коришћени на најфреквентнијим линијама градског и приградског превоза, као и за превоз радника до Привредне зоне „Мали Бајмок“.

11049_1.jpg

Испорука градског и зглобног возила очекује се за пет месеци, док ће  међуградско-приградско возило бити испоручено крајем ове године, изјавио је,  након потписивања уговора, Александар Вићентић.

Слична возила, додао је, већ су прављена за домаће тржиште, а међуградско-приградски аутобус ће бити први такве врсте произведен у Србији.

Александар Алексић је истакао да је ЈП „Суботица-транс“ у току 2017. године окончало јавну набавку за куповину три нова возила и да ће ови – нископодни, климатизовани, са МАН мотором – аутобуси домаћег произвођача и те како утицати на побољшање квалитета јавног превоза у Суботици.

– Полако, али сигурно, испуњавамо дато обећање и после периода финансијске консолидације коначно реализујемо набавку нових аутобуса и обнављамо возни парк. Током 2017.  године планира се и набавка четири половна возила, тако да ћемо са тих седам квалитетних аутобуса свим грађанима обезбедити бољи превоз, снизити старосну границу возног парка и смањити загађење животне средине. Драго ми је што ћемо ове године, када наше предузеће обележава 120 година постојања, бити богатији за три нова аутобуса у возном парку – нагласио је Алексић.

Нови аутобуси опремљени су ЛЕД дисплејима за информисање путника, клима уређајима са кровним грејањем, анти-вандал седиштима, затамњеним стаклима. Аутобуси имају рампу за приступ особа у колицима и посебан простор за особе са инвалидитетом, а поседују и електронски систем ослањања који по потреби може да нагне аутобус на страну ради лакшег уласка/изласка путника. Градска возила су са аутоматским мењачем који олакшава рад возача.

У структури четири половна возила која треба да се набаве током ове године су по једно соло градско и зглобно, и два приградска аутобуса.

ЈП „Суботица-транс“ је нови аутобус последњи пут купило 2011. године, када је за међумесни саобраћај набављен „Необус – Универсо ВТ“. Предузеће се трудило да купује аутобусе домаће производње, „Необус“ и „Икарбус“, како због унификације возног парка тако и због каснијег одржавања. У међувремену, куповани су само половни аутобуси, изузев набавке десет минибус возила 2012. године. Возни парк ЈП „Суботица-транс“ тренутно броји 89 возила.

„Икарбус” је лидер у производњи аутобуса у Југоисточној Европи и представља значајан потенцијал српске привреде. Производни програм фабрике садржи градске, међуградске и туристичке аутобусе, као и аутобусе на природни гас.