Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Студенти београдског Рударско-геолошког факултета у посети Суботици

19.05.2017.

Град Суботица у сарадњи са ЈП „Палић Лудаш“, ЈКП „Водовод и канализација“ и предузећем „Регионална депонија“ организовао је студијску посету Регионалном центру за управљање отпадом Суботичког региона и Постројењу за пречишћавање отпадних вода, за студенте и професоре Рударско- геолошког факултета у Београду.

11051_1.jpg 

Уочи обиласка терена, око 40 студента треће и четврте године, студијског програма Инжењерство и заштита животне средине су у Визиторском центру Лудаш, у Хајдукову, присуствовали предавањима на теме: „Заштита животне средине у Суботици - предности, перспективе и изазови“,  „Природне вредности  и заштићена подручја околине Суботице“ и „Регионални центар за управљање отпадом Суботичког региона“.

У оквиру предавања „Заштита животне средине у Суботици - предности, перспективе и изазови“, које је одржао Жика Рех, шеф Службе за заштиту животне средине и одрживи развој у Градској управи Суботица, студенти су упознати са историјатом заштите и специфичностима које ово подручје има као и околностима које су претходиле актуелним пројектима заштите животне средине. Из овог предавања могло се чути да Суботица данас има једно од најсавременијих постројења за одвођење и пречишћавање отпадних вода у Србији, а до краја године имаће свакако и најмодернији Центар за управљање отпадом који Европска унија финансира са 20 милиона евра.

11051_2.jpg
Велику пажњу студената Рударско-геолошког факултета изазвао је и пројекат  заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш који финансира немачка развојна банка “KfW“ са неповратних 6,5 милиона евра.

- За сваку је похвалу улагање у капиталне пројекте заштите животне средине у Суботици, управо због тога што је данас тешко обезбедити средства за  ову област. Многи још нису свесни проблема у области заштите животне средине и  не схватају да их нико неће решити осим нас самих. Зато је Суботица добар пример и за наше студенте, јер им се данас пружила јединствена прилика да у оквиру теренске наставе виде  како тече завршна фаза изградње и реализације једног капиталног пројекта као што је Регионални центар за управљање отпадом. Студенти на овакав начин могу много тога да науче, посебно када су у питању депоније, које са становишта животне средине захтевају специфичне услове изградње. Ово ће нашим студентима бити од велике користи, јер ко зна можда сутра неко од њих буде укључен у неки овакав пројекат – каже професор Рударско-геолошког факултета у Београду, Александар Цвијетић.

11051_3.jpg

У оквиру данашње студијске посете, студенти су осим посете Постројењу за пречишћавање отпадних  вода и Регионалном центру за управљање отпадом Суботичког региона, где су имали стручну пратњу спремну за одговоре на сва њихова питања, уживали у обиласку Визиторског центра на Лудашком језеру и у архитектонској лепоти  Градске куће у Суботици.