Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Помоћ за ромске породице

19.05.2017.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, координатор за инклузију Рома Суботице, Стеван Николић, и чланови Градског већа, Наташа Алексић и Илија Ђукановић, посетили су данас ромску породицу Хасиме Хајризи у Суботици.

11052_1.jpg 

Иванишевић је изјавио да је питање инклузије ромске заједнице питање за српско друштво које зна да прихвати и пружи подршку људима који су другачији.

– Ова ромска породица је пример да усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији није мртво слово на папиру – истакао је државни секретар и навео да Влада Србије није никада имала дилему како треба да се опходи према рањивим категоријама становништва.

Координатор за инклузију Рома Суботице, Стеван Николић, поручио је да Град Суботица припрема локални акциони план који ће бити у складу са Стратегијом. Образовање је, према његовим речима, темељ промене у ромској заједници. Николић је изнео податак да у Суботици има 2950 интерно расељених Рома и 40 породица које су се вратиле на основу споразума о реадмисији.

Породица Хајризи обухваћена је пројектом "Пружање помоћи интерно расељеним лицима у Србији“, који спроводи Екуменска хуманитарна организација у партнерству са Данским саветом за избеглице и УНХЦР-ом.

Илија Ђукановић је нагласио да је ово друга година заредом да је локална самоуправа потписала споразум са Екуменском хуманитарном организацијом и да Град Суботица спреман да и овим споразумом пружи подршку ромској заједници у нашем граду.

Помоћу тог пројекта град Суботица се ангажовао на решавању проблема ромске националне заједнице. Ове године 36 интерно расељених ромских породица са Косова који имају своје куће добило је помоћ за извођење грађевинских радова. Вредност пројекта за 2017. годину је девет милиона динара.