Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 14. Ноћ музеја

20.05.2017.

Отварањем изложбе акварела сликара Ђуре Маравића „Боја–покретач“ у Арт биоскопу „Александар Лифка“ почела је најмасовнија манифестација у области културе – 14. Ноћ музеја под називом „Велике и мале револуције“, у којој учествује 28 установа културе, организација и угоститељских објеката из Суботице и Таванкута.

11054_1.jpg
Члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, отварајући изложбу акварала Ђуре Маравића, истакла је да барјактар суботичких акварелиста Ђура Маравић овом поставком у „Ноћи музеја“ води посетиоце на на пут боје.

–Боје потезима кичице воде своју малу револуцију на платну. У боји је симбол, она нас позива на путовање без граница у свет емоција, трагајући за слободом, наводећи нас на размишљање о свету око нас, нама блиским и непознатим људима, универзуму и природи – рекла је Мирослава Бабић.

Она је нагласила да овом поставком Маравић  потврђује своје вишедеценијско присуство, велики и успешан уметнички опус.

11054_2.jpg

– Позивам вас да заједно кренемо путевима Универзума осликаног у сликама откривајући  велике и мале револуције, оне које су утицале на уметност, али пре свега на животе људи – казала је, проглашавајући изложбу отвореном, Мирослава Бабић.

Након отварања ове изложбе уследио је програм 14. Ноћи музеја који је могао да задовољи све укусе уметничке публике.

У филмском клубу „Ориент“ приређена је изложба академске уметнице Љиљане Кртинић. У Градском музеју посетиоци су до један сат иза поноћи могли да погледају изложбе „Галерија мађарске ликовне уметности Војводине“, „Оскар Војнић“, „Сликар и сценограф Петрик Пал“, „Зовем се Мунк, Артур Мунк“ и „Ала смо се наодмарали“.

Организоване су и радионице за децу инспирисане актуелним изложбама. Посетиоци су у Италијанском културном центру „Пиазза  Италиа“ уживали у изложби „Од прве српске до последње италијанске краљице“. Прирешен је и концерт полазника модерног певања Италијанског културног центра.

11054_3.jpg

У  Градској сувенирници постављена је изложба фотографија Иштвана Баша „Белла Италиа“, а у „Савременој галерији“ су изложбе колекција „55 разлога за размишљање о прошлости и садашњости“, изложба експоната из збирке галерије поводом 55 година од оснивања и вечерас је отворена изложба „Оно место“ Маје Ракочевић Цвијанов.

У Галерији „Др Винко Перчић“ љубитељи уметности могли су да виде изложбу из легата галерије, а на програму у Градској библиотеци биле су изложбе, концерти и дружење деце уз бајке и илустрације.

У Ноћи музеја у Суботици изложбе, радионице, музички програми, пројекције, представе и перформанси организовани су и у „Америчком“ кутку“, Синагоги, Позоришту „Деже Костолањи“, Дечјем позоришту, Фондацији „Данило Киш“, ХКЦ „Буњевачко коло“ где је  одржан и Фестивал „Омладина“, Отвореном универзитету, Школи „Де Медичи“, градилишту Народног позоришта, СКЦ „Свети Сава“, МКЦ „Непкер“ и другим локацијама.