Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Фестивал Омладина у знаку бенда „Phobos“ из Београда

20.05.2017.

Бенд „Phobos“ из Београда победник је 36. Фестивала Омладина који је одржан у ХКЦ „Буњевачко коло“, у Суботици. Победнички бенд награђен је са 20 часова снимања у „Студију 11“ у Суботици, наступима на фестивалима „Селфест“ у Селенчи, и „Бедем“ у Никшићу, и скулптуром суботичког уметника Арпада Сланчика.

11055_1.jpg

Због високог квалитета извођења, суботички бенд „Из принципа“ награђен је снимањем две песме у „Студију 11“ и организацијом концерата за бендове „Dogs in Kavala“ из Београда „Harvo Jay“, из Осијека.

У ревијалном делу, пред суботичком публиком наступили су београдски бендови „E-play“ и „Artan Lili“, а у такмичарском делу публици се представило осам младих бендова из Србије, Хрватске и Македоније.

За учешће на овогодишњем фестивалу стигла је 21 пријава, а селектори Араманд Месарош, Дејана Балтес и Дарио Костић одабрали су осам најбољих - „Slonz“ из Шапца, „Eastock“ из Ужица, „Dogs in Kavala“ и „Phobos“ из Београда, „Из принципа секстет“ и „Sirius“ из Суботице, „Monoglitch“ из Скопља и „Harvo Jay“ из Осијека. Поред бројних спонзора, одржавање фестивала подржао је и Град Суботица са 475.000 динара.

Омладински фестивал у Суботици први пут је одржан 1961.године и представљао је почетак каријере многим младим поп-рок групама на простору бивше Југославије.

Након прекида од 20 година, 2011. године одржан је ревијални Фестивал Омладина где су наступили сада већ познати и реномирани певачи и групе са простора бивше Југославије. Идеја је потекла од Корнелија Ковача и Габора Ленђела како би помогли афирмацији младих кантаутора и бендова, а у протекле три године Канцеларија за младе је преузела организацију Фестивала.