Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Пријем делегације Фондације за културу Подунавских Шваба из Баден-Виртемберга

27.05.2017.

Менаџер Града Суботице, Загорка Панић, и чланови Градског већа задужени за области културе, туризма, инвестиција и међународне сарадње и образовања, Мирослава Бабић, Срђан Самарџић и Наташа Алексић, састали су се, у Градској кући, са делегацијом Фондације за културу Подунавских Шваба савезне државе Баден-Виртемберг коју је предводио Јулиан Виртенбергер, административни руководилац министарства унутрашњих послова савезне државе Баден-Виртемберг и заменик министра и председник Савета Фондације, и представницима Удружења Немаца „Мариа Тхересиополис“, из Суботице.

11076_1.jpg

Мирослава Бабић је пожелела добродошлицу гостима који први пут бораве у нашем граду и истакла да је ово добра прилика да их упозна са сарадњом коју град Суботица има са Немачком у областима образовања и привреде.

Наташа Алексић је навела да су, поред билингвалних одељења на српско-немачком и мађарско-немачком наставном језику у вртићу „Палчица“ Предшколске установе „Наша радост“ и у Основној школи „10. октобар“, и родитељи ОШ „Мајшански пут“ поднели иницијативу да се као страни језик учи немачки.

На састанку се разговарало и о дуалном образовању у нашем граду и начину на који могу да се очувају стари занати, као и о мотивисању ученика да упишу трогодишње школе. Делегација је упозната и са податком да је Град Суботица ђацима који су уписали дефицитарна занимања обезбедио стипендије у висини од по 3.000 динара месечно.

Загорка Панић је нагласила да је понос Суботице Привредна зона „Мали Бајмок“ где је тренутно запослено око 6.000 радника.

Срђан Самарџић је подсетио да су од 11 великих компанија у Привредној зони у „Малом Бајмоку“ четири из Немачке.

- Суботица је спремна да дочека нове инвеститоре, јер у привредној зони има још неискориштеног простора. Град у сарадњи са Републиком Србијом ради на испуњавању свих инфраструктурних услова, како би привукли што више инвеститора – рекао је Самарџић, додајући да је предност Суботице и Палић као туристичка дестинација.

Представници Удружења Немаца „Мариа Тхересиополис“ упознали су саговорнике са радом Удружења и захвалили се на подршци коју им пружа град Суботица.