Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пријем амбасадора Шведске

01.06.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан са сарадницима и начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, састали су се данас, у Градској кући, са амбасадором Краљевине Шведске у Србији, Јаном Лундином. Сусрету је присуствовала делегације швeдског града Сандвикена са којим је град Суботица, почетком јуна 2014. године, потписао Писмо о намерама о заједничком учешћу на пројектима који за циљ имају развој предузетништва путем преноса знања и искустава, а који би се усмерили на програме Европске уније у оквиру којих би били финансирани.

 11093_1.jpg

Драги Вучковић је, обраћајући се медијима након састанка, рекао да Суботица у сарадњи са партнерима из Сандвикена може да буде пример добре праксе како се сарађује у повезивању локалних администрација.

- Теме о којима ћемо и даље да расправљамо су актуелне, а то су енергетска ефикасност и иновације у екологији и обновљивим изворима енергије. У овим областима ћемо тражити партнера из локалне самоуправе у Суботици како бисмо га повезали са партнером у локалној самоуправи Сандвикен, да успоставе директну пословну комуникацију и да их кроз пројекат подржимо да наступе на трећем тржишту – нагласио је Вучковић.

Амбасадор Лундин је подсетио да Шведска ове године обележава 100 година дипломатских односа са Србијом и најавио да ће тим поводом бити организовано неколико значајних догађаја.

– 'Икеа' ће у августу ове године отвoрити своју прву робну кућу у Србији, а ја сам овде да бих боље разумео како је Суботица успешно могла да развије сарадњу са шведским градом Сандвикеном. То је та врста дипломатије на општинском нивоу која је изузетно здрава за односе у целој Европи – сматра Јан Лундин.

Начелник Канцеларије за европске послове општине Сандвикен, Андерс Ландел, казао је да су се Суботица и Сандвикен фокусирали на побољшање односа међу привредницима на пољу одрживог развоја.

- Битно нам је учешће на међународном сајму који се организује у Суботици како бисмо омогућили привредницима да се упознају и разговарају о могућностима реализације нових пројеката – рекао је Ландел.

11093_2.jpg