Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из културе

Почела недеља кинеске културе

05.06.2017.

Отварањем изложбе фотографија посвећене Пролећном фестивалу, односно Кинеској Новој години, најважнијем традиционалном празнику Кинеза, у галерији Отвореног универзитета данас је почела недеља кинеске културе у Суботици.

11104_1.jpg 

Члан Градског већа задужена за област културе Мирослава Бабић је, у име градоначелника Суботице Богдана Лабана и локалне самоуправе, поздравила госте – саветника за културу у амбасади Народне Републике Кине Шу Хонга и трећу секретарку амбасаде Гао Шуе, истичући да је историја Кине историја једне од најстаријих цивилизација са богатим културним наслеђем и традицијом.

Фотографије које су изложене, објаснила је, настале су током прославе овог 4.000 година старог фестивала широм света и пружају увид у психологију, естетику, наслеђе и културу кинеског народа. Фотографије, додалa је, осликавају тајну и лепоту есенције кинеске културе, очување наслеђа предака и историју народа.

– Надам се да ћемо и у овој години Ватреног Петла бити присутни све више једни код других кроз културно-уметничке садржаје и на тај начин јачати традиционално пријатељство између Србије и Кине – рекла је Мирослава Бабић.

Шу Хонг се, отварајући изложбу фотографија, захвалио организатору, Отвореном универзитету, на уложеним напорима током припреме изложбе и навео да ће током недеље кинеске културе, од 5. до 9. јуна, у биоскопу Eurocinema бити приказано пет новијих кинеских филмских остварења.

– Изложене фотографије и филмови представиће један део кинеске културе и обичаја и надам се да ће ова недеља да буде платформа за боље упознавање са кинеском историјом и кинеском културом – нагласио је Шу Хонг.

Током ове седмице у биоскопу Eurocinema, од 17 часова, биће приказано пет кинеских филмова, а улаз ће бити бесплатан.