Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен „Аметек“ бизнис кампус

07.06.2017.

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас „Аметек“ бизнис кампус у Привредној зони „Мали Бајмок“, у Суботици. Отварању новe производно-пословнe хале површине 10.000 квадратних метара присуствовали су амбасадор САД у Србији Кајл Скот, министар привреде Горан Кнежевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник ЕМГ „Аметек“ Тимоти Џонс, директор „Аметек“ Србија Слободан Анић и директор фабрике Драган Нагулић.

 11105_1.jpg

Председник Вучић је, обраћајући се радницима „Аметека“, рекао да без њих нико не би желео да инвестира у Србију.

– Поносан сам на ваш рад и биће вас овде и троструко више. Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност – поручио је Александар Вучић, захваљујући се америчкој амбасади која, како је рекао, стално ради на привлачењу нових инвеститора.

Он је подсетио да Влада Србије није издвајала субвенције, као за највећи број предузећа, и изразио захвалност компанији „Аметек“ што је препознала Србију и што покушава да доведе и друге добављаче у нашу земљу.

– Задовољан сам што сам могао да разговарам са радницима, који су из Суботице али и околних места, Кикинде и Бачке Тополе. Срећан сам и што овде једнако, у слози и на најбољи могући начин раде Мађари, Срби, Хрвати... – нагласио је председник Вучић.

Игор Мировић се захвалио компанији „Аметек“ на одлуци да капитал уложи у Суботицу.  

– За нас је то важна одлука, јер 'Аметек' не само да ће створити добит улагањем капитала него ће кроз порезе и таксе омогућити да наш буџет буде пунији – истакао је Мировић, и додао да ће то допринети и великим јавним инвестицијама које се реализују у Суботици, као што су Народно позориште, реконструкција и изградња нових објеката на Палићу и завршетак „Ипсилон“ крака Коридора 10.

Све ће то, рекао је, допринети да Суботица, Војводина и Србија изгледају много боље, на трагу економских резултата које је, пре свега, национална влада постигла у протеклих неколико година.

Иштван Пастор је казао да Суботица доживљава реиндустријализацију и да отварање новог „Аметек“ бизнис кампуса није само стварање радних места и производа, него импулс ка целом суботичком друштву.

Подвукао је да су Суботица, Војводина и Србија добро место за бизнис и живот, и позвао „Аметек“ да и своје партнере убеди да улажу у Србију.

Кајл Скот је похвалио Владу Србије и председника Вучића за унапређење пословног окружења у Србији и за пружање повољних услова за пословање америчких компанија у нашој земљи.

Навео је да су америчке инвестиције у Србији достигле скоро четири милијарде долара и да је у америчким фирмама које послују у Србији запослено више од 17.000 радника.

– Спремни смо да радимо са Владом Србије и привредницима како бисмо охрабрили нове инвестиције у Србији – казао је амбасадор Скот.

Уз констатацију да је Србија земља у којој су људи окренути ка раду и породици, председник електромеханичке групе „Аметек" Тимоти Џонс рекао је да је њихов циљ да интернационална продаја у скорој будућности буде већа од 60 процената.

– Ова нова фабрика у Србији ће нам помоћи да постигнемо тај циљ. Желим да се захвалим на дивном гостопримству и унапред се радујем новим посетама Србији и блиским упознавањем ваше културе и обичаја – рекао је Џонс.

Слободан Анић је навео да је кључна вредност компаније „Аметек“ дељење знања и да је воде људи са оптимизмом и визијом која не би била могућа без подршке покрајинске и републичке власти.

Према његовим речима, 300 радних места и 15.000 метара квадратних погона само први корак компаније „Аметек“, која ће, како је рекао, још јако дуго пословати.

Анић је најавио да ће „Аметек“ и Ротари клуб Суботица у новој школској 2017/18. години са одређеним средствима подржати по шест ученика слабијег социјалног статуса и да ће се ученици којима ће се помоћи одредити путем конкурса.

Америчка компанија „Аметек“, чије је седиште у Филаделфији, има годишњи промет од око пет милијарди долара и око 50.000 запослених широм света. Реч је о глобалном произвођачу широког спектра мотора, који око 40 одсто производње прода на америчком тржишту, а остало у Азији и Европи.

Власник нове производно-пословне хале у којој послuje компанија „Аметек“ је предузеће „СМБ градња“, из Суботице.

11105_2.jpg