Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

На Палићу почео међународни научни скуп на тему „Правосуђе и медији“

08.06.2017.

У „Еко центру“ на Палићу данас је почео 29. Међународни научни скуп на тему – „Правосуђе и медији“, који организује Институт за криминолошка и социолошка истраживања у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Мисијом ОЕБС-а у Србији. Отварању дводневног научног скупа присуствовали су градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

11110_1.jpg

– Правосуђе и медији су два стуба демократије. Њихови ‘алати’ су право и истина, а међусобна сарадња је неопходна јер су повезани одговорношћу пред јавним мњењем – рекао је Пастор, отварајући овај тематски скуп.

Сви ми, навео је, стремимо друштву у коме ће владати правда и у коме се слободно може изражавати воља, али веома често заборављамо на одговорност.

– Веома често заборављамо на то да кроз коришћење правом и слободом јавног говора и изношење мисли, морамо у себи да стварамо ‘ограду’  одговорности, јер тиме формирамо јавно мњење – истакао је Иштван Пастор.

Градоначелник Лабан је рекао да је тема овог међународног сусрета, на коме ће заједно дискутовати представници правосуђа, научне јавности и медија, значајна и актуелна, између осталог и због тога што би правосуђе и медији требало да – у интересу грађана – сарађују у борби против криминала, корупције и других незаконитих активности.

– На скупу ће бити расправљано о начину како се јавност информише и креира јавно мњење о раду тужилаштва и судова, односно криминалитету уопште, у циљу побољшања стања у овој важној области, а посебна пажња биће посвећена унапређење квалитета односа између правосуђа и медија. Сва та питања предмет су препорука Европске комисије, које Република Србија спроводи руководећи се активностима предвиђеним Акционим планом за Поглавље 23 – нагласио је Богдан Лабан.

Уз оцену да однос између правосуђа и медија у будућности мора много више да буде усмерен на међусобно поверење у раду, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања др Ивана Стевановић је казала да оно што је данас заступљено јесте – као да се ради о две потпуно супротстављене стране, а да идеја уопште није да буде тако.

– Идеја је да, у интересу јавности, а нама је потпуно јасно да је основни задатак медија да информишу јавност дајући праву и благовремену информацију, поштују правила која су неопходна да би били заштићени базични принципи рада правосуђа – подвукла је Ивана Стевановић.

Шеф  Одељења за владавину права и људска права Мисије ОЕБС-а у Србији, Артур Грејем, казао је да је ова конференција веома битна за Мисију ОЕБС-а у Србији, која већ дуги низ година подржава слободу и независност медија, а однос између правосуђа и медија је, како је рекао, темељ за промовисање  владавине права у било ком друштву.