Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 73. годишњица депортације суботичких Јевреја

16.06.2017.

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, и комеморативним програмом у Великој већници Градске куће, обележена је 73. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти широм Европе. У име суботичке локалне самоуправе венац су положили заменик градоначелника, Тимеа Хорват, и Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града.

 11146_1.jpg

Тимеа Хорват је, обраћајући се присутнима у Великој већници Градске куће, казала да је Холокауст систематски, организовани државни прогон и геноцид над различитим етничким, верским и политичким групама људи током Другог светског рата од стране нацистичке Немачке и њених савезника, и најстрашнији злочин против човечности савременог доба који је иза себе оставио трајне последице које опомињу и вечни ожиљак у историји јеврејског народа: само зато што су били Јевреји, страдало је више од шест милиона невиних људи.

–  И суботичка јеврејска заједница је у том периоду поднела највеће жртве. На овај дан, пре 73 године, 3.500 суботичких Јевреја, затворених у гето који се налазио непосредно поред железничке станице и пруге, одведено је на станицу, сатерано у сточне вагоне и пребачено у сабирни логор у Бачалмашу, а затим у Аушвиц и друге концентрационе логоре широм Европе – рекла је Тимеа Хорват.

Уз подсећање да су суботички Јевреји, иако малобројни, од друге половине деветнаестог века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу напретка, модернизације и изградње града, истакла је да је због тога потребно и даље радити на едукацији о значају јеврејске популације за Суботицу, али и разлозима њиховог масовног систематског уништавања током Холокауста.

11146_2.jpg

– Наша обавеза је да сачувамо сећање на страдале и да помажемо Јеврејској општини у Суботици да очува традицију како се никада не би заборавило да је у овом граду постојала и да и даље постоји јеврејска заједница која данас броји око 250 чланова, иако је трећа по бројности у Србији и својеврсни центар јеврејске културе у Војводини – нагласила је Тимеа Хорват.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош је изразио захвалност присутнима што су се придружили болу и жељи Јевреја да се не забораве невине жртве које су страдале у Другом светском рату, и да би због сећања на те огромне жртве и будућих генерација требало да се достојно обележи логор смрти Старо сајмиште, у Београду.

11146_3.jpg

– Старо сајмиште мора да има место у колективном памћењу, у колективној историји ових простора. Због тога је држава Србија заједно са локалном самоуправом града Београда формирала комисију која ће да осмисли концепцију будућег Меморијала Старо сајмиште, у  чијим оквирима би требало да буде и Музеј Холокауста, који ће да обухвати и део историје Јевреја у Србији, а на тај начин и Јевреја Суботице – рекао је, између осталог, Роберт Сабадош.

Пригодан културно-уметнички програм у Великој већници Градске куће извели су  ученици Основне школе „Вожд Карађорђе”, из Јакова, и Железничко техничке школе, из Београда.

Венце на споменик страдалих Јевреја код некадашњег гета, поред Јавног складишта у улици Пала Папа положиле су и делегације Севернобачког управног округа, Савеза јеврејских општина Србије, јеврејских општина Нови Сад, Кикинда, Зрењанин и Суботица, Жидовске општине Осијек, Немачког народног савеза, СУБНОР-а, Комуниста Суботице и Центра Тито и Удружења пензионера Суботице.

11146_4.jpg