Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Оснаживање породице у Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом

24.06.2017.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и чланови Градског већа задужени за области социјалне заштите и образовања, Илија Ђукановић и Наташа Алексић, посетили су Градско удружење за помоћ особама са аутизмом „Аутизам“, из Суботице. Ресорно министарство је у оквиру годишњег конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији, у 2017. години подржало активности овог удружења са 426.000 динара за пројекат „Оснаживање породице као вид подршке особама са аутизмом“, којим су предвиђене активности у оквиру дневних боравака особа са аутизмом, индивидуалних и групних третмана са психологом, и групних радионица и саветовања чланова породица особа са аутизмом.

11166_1.jpg 

Министарство је показало у претходне три године велику заинтересованост за пројекте из Суботице и издвојило више од два милиона евра, рекао је Ненад Иванишевић.

– Током јула требало би да распишемо јавну набавку за изградњу амбуланте на Прозивци и фискултурне сале у ОШ 'Ђуро Салај', а очекујемо да ћемо ускоро са градоначелником Суботице и представницима УСАИД-а да почнемо разговоре о првој фази изградње зграде објекта Хитне помоћи у Суботици. То показује колико су Влада и министарство посвећени потребама грађана Суботице – казао је Иванишевић.

Суботичка локална самоуправа је путем конкурса за друштвено хуманитарни рад за 2017. годину определила 388.000 динара за рад овог удружења, и то за два пројекта: „Иза дуге“ и „Упознајмо аутизам“, истакао је Илија Ђукановић.

– За пројекат 'Иза дуге' опредељено је 260.000 динара и ради се о дневним активностима удружења кроз различите креативне и рекреативне радионице, за чланове удружења, децу и родитеље. Други пројекат 'Упознајмо аутизам' реализоваћемо кроз израду радних свесака и вежбанки, посету удружења основним школама кроз разне едукације и семинаре и израду краткометражног филма о удружењу и особама са аутизмом – рекао је Ђукановић.

Председница ГУ „Аутизам“, Сузана Скендеровић, захвалила се ресорном министарству и представницима града Суботице на подршци и подвукла да нико не зна како је „живети са аутизмом“.

Истакла је да је реч о пројекту који има за циљ оснаживање родитеља кроз дневне активности у наредна четири месеца (од 8 до 15 часова), да ће овде бити сигурно место где ће родитељи моћи да доведу дете и обаве своје активности, било да су запослени или незапослени, и да ће око четрдесеторо деце у стању аутизма моћи да учествује у различитим креативним радионицама.

– Деца ће овде учити да припремају ручак, спремају просторије и све остале активности, јер желимо да их осамосталимо за живот. Имамо психолошке радионице за родитеље, психолошке, логопедске и дефектолошке третмане за децу. Морамо дати снагу родитељима да се боре, да деца што дуже остану у породицама да не би завршила у институцијама – нагласила је Сузана Скендеровић.