Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Делегација немачког ИБ-а у посети Суботици

27.06.2017.

Чланови Градског већа задужени за области социјалне заштите и образовања, Илија Ђукановић и Наташа Алексић, и директор Дома за децу ометену у развоју „Колевка“, Ненад Козомора, састали су се данас са делегацијом непрофитне организације Интернатионалер Бунд (ИБ), из Франкфурта (Немачка), која се налази у дводневној посети нашем граду.

11176_2.jpg
 

Илија Ђукановић је, обраћајући се медијима након састанка у Зеленој сали Градске куће, истакао да је дводневна посета делегације ИБ-а добра прилика да се Суботица представи, посебно услуге које Град финансира у Дому „Колевка“ и Геронтолошком центру.

– Разлог за посету немачких представника је чланство Дома за децу ометену у развоју ’Колевка’ у међународној мрежи ’Караван 2000’, коју тренутно чине 22 установе социјалне заштите из 19 земаља. 'Колевка' је у тој мрежи од 2016. године. Представили смо гостима и нашу жељу да се чланство у овој мрежи прошири и са Геронтолошким центром – рекао је Ђукановић.

Михаел Тиле, регионални менаџер за помоћ особама са посебним потребама у оквиру организације ИБ, рекао је да је одушевљен пријемом и атмосфером у Суботици, и да је њихов циљ да помогну људима са посебним потребама како би им се олакшао живот у примарној средини. 

– Разматраћемо могућности за заједничке пројекте. Потребна нам је подршка локалне политике и професионалност и уколико то ускладимо вероватно ћемо наћи и средства – рекао је Тиле.

Гости су, уочи састанка, обишли Дом „Колевка“, где им је велико интересовање изазвало Прихватилиште за малолетне мигранте без родитељске пратње, Дневни боравак за децу до 18 година, а упознати су и са потребом изградње једне стамбене јединице за становање уз подршку.

– У ближој будућности од ове организације очекујемо помоћ у решавању једног од највећих проблема, а то је становање старијих лица са посебним потребама, о којима нема ко да брине – објаснио је Ненад Козомора.

Састанку је присуствовао и директор Геронтолошког центра, Петар Балажевић, који је оценио да је овај контакт драгоцен будући да и установа на чијем је челу жели да постане део мреже „Караван 2000“.

Интернатионалер Бунд је непрофитна организације која се бави питањима из домена социјалне заштите и образовања, а пружа помоћ и особама са посебним потребама, маргинализованим групама, младима, старима и мигрантима.

ИБ је развио и имплементирао 45 сервиса  и услуга неге и подршке у градовима широм Немачке. Поседује 700 објеката за смештај одраслих и старих лица са инвалидитетом, објекте за становање уз подршку, дневне центре за ОСИ.