Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан борца

04.07.2017.

Поводом 4. јула - Дана борца, делегације града Суботице и Севернобачког управног округа које су предводили градоначелник Суботице Богдан Лабан и начелник Округа Драги Вучковић, положиле су венце на Споменик жртвама фашизма. Венце су положиле и делегације Јеврејске општине, Комуниста Суботице и Центра Тито. Обележавање Дана борца организовала је Градска организација СУБНОР-а Суботица.

11183_1.jpg 

Градоначелник Богдан Лабан изјавио је, тим поводом, да данас обележавамо значајан датум у нашој историји – 4. јул, дан када је, 1941. године, наша земља устала у борбу против фашизма, највећег зла у историји људске цивилизације.

- Обележавањем Дана борца указујемо, посебно млађим генерацијама, на огромне жртве које су поднете у борби против нацизма, али и на чињеницу колико нас је управо та борба учинила делом модерне Европе која данас сигурно не би била таква да није било отпора фашистичкој окупацији. Ми ћемо се и убудуће са поносом сећати свих важних догађаја из наше историје и учествовати у њиховом обележавању – нагласио је градоначелник Лабан.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица Максим Бакрач је, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу, подсетио да је 4. јула 1941. године у кући познатих левичара Рибникар у Београду одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је разматрана општа ситуација у окупираној и поробљеној Југославији и донета историјска одлука о дизању општенародног устанка против окупатора и домаћих издајника.

– Потврда ове историјске одлуке о дизању општенародног устанка десила се само три дана после њеног доношења, 7. јула 1941. године, испаљивањем првог устаничког хица у Белој Цркви. То је у целом свету одјекнуло као прворазредна сензација са великом дозом неверице и питањем: да ли је истина да се један мали балкански народ усудио да устане против тадашње војне велесиле која је у односу на устанике била хиљаду пута бројнија, јача и технички опремљенија – истакао је Бакрач.

Навео је да се на основу одлука донесених на војно-политичком саветовању руководства Народноослободилачког покрета (НОП), 26. септембра 1941. у Столицама, код Крупња, пришло формирању првих регуларних партизанских одреда, да је већ 22. децембра 1941. године у босанскохерцеговачком месту Рудо формирана Прва пролетерска бригада и да је Народноослободилачка војска Југославије током Другог светског рата дала немерљив допринос победи над фашизмом.

Уз изражавање захвалности локалној самоуправи, градоначелнику и локалним средствима информисања на коректном односу према Градској организацији СУБНОР-a Суботица, Бакрач је поручио да ће се СУБНОР и даље свим легалним средствима борити против појава неонацизма и неофашизма, јер нам је то, како је рекао, дуг према свим жртвама фашизма у Другом светском рату, па и оним у оружаним сукобима после 1990. године.

Након комеморативне свечаности на Тргу жртава фашизма, венци и цвеће положени су и на Споменик њиховој верности, у Парку Ференца Рајхла.

Дан борца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године, одлуком Владе Србије. Сваке године се, међутим, незванично прославља у организацији Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР).