Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Ротари Интернационала посетио Палић

04.07.2017.

Ротари клубови Суботица и Палић  данас су били домаћини председнику Светске организације Ротари Интернационала (РИ) Иану Ризлију. Након обиласка Ротари алеје на Палићу, први човек ротаријанаца у свету рекао је да му ју намера да се упозна са пројектима које је Ротари покрет у Србији реализовао до сада, каo и са плановима за будућност.

11184_1.jpg 

– У овој години желимо посебно да подстакнемо размишљање и бригу о заштити животне средине и циљ нам је да сваки ротаријанац засади бар по једно дрво током ове ротаријанске године.  Драго ми је да данас на  Палићу видимо да већ постоји брига о заштити животне средине – истакао је  Иан Ризли.

Након обиласка Ротари алеје на Палићу госте је, на Великој тераси, поздравио Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа. Он се још једном захвалио ротаријанцима што су у време поплава које су 2014. године задесиле Србију донирали значајна средства  за помоћ настрадалима.

– Када дође невоља, као што је елементарна непогода, већина људи је на нивоу задатка и сви су солидарни, али када наступи свакодневица са малим својим амплитудама обично се заборавља интенција да треба некоме помоћи. Ту сам захвалан Ротари клубу што је перманентно на нивоу задатка – истакао је Вучковић

Он је госта упознао са привредним кретањима у граду и туристичким потенцијалима Палића, а напоменуо је и пројекат изградње Народног позоришта.

- Суботица једина у Србији има две драме, на српском и мађарском језику, што је један од показатеља да Влада Србије и локална самоуправа негују добре односе према националним мањинама. То је још једно обележје овог града који уме да амортизује разлике и да направи атмосферу сарадње – нагласио је Вучковић.

Председник Ротари клуба Палић, Тони Бедалов, рекао је да клуб на чијем је челу активно учествује у свим акцијама које је покренула светска ротари организација.

– У складу са мотом 'Ротари-мењамо животе људима на боље' ми ћемо ове године да реализујемо две акције, а то ће бити стипендирање четири студента и новогодишњи пакетићи за 20 сиромашних породица на Палићу – казао је Бедалов.

Ротари клубови широм света подељени су у дистрикте којима руководе гувернери. Србија и Црна Гора налазе се у дистрикту 2483 који тренутно броји 65 клубова, односно преко 1200 ротаријанаца. Ротари клуб Палић активан је од 2004. године и има 15 чланова.