Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана десета седница Скупштине града

06.07.2017.

На десетој седници Скупштине града усвојена је Одлукa о изменама и допунама одлуке о буџету града Суботице за 2017. годину, Одлука о додели звања Почасни грађанин и Про урбе, а донете су и одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора Јавног предузећа „Палић Лудаш“, Јавног комуналног предузећа „Суботицагас“ и Јавног предузећа за управљање путевима урбанистичко планирање и становање. Одборници су, између осталог, донели и Одлуку о именовању вршиоца дужности директора Туристичке организације града Суботице.

11189_1.jpg

На почетку данашње седнице Скупштине града, на предлог Одборничке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“, са дневног реда скинуте су тачке 16 и 29: доношење Декларације о противљењу реализацији пројекта изградње објеката за смештај мигрантских породица на територији града Суботице и доношење Декларације о пројектима за смештај миграната и мигрантских породица на територији града Суботице, а које су одвојено предложиле одборничке групе Савеза војвођанских Мађара и Покрет за грађанску Суботицу.

С обзиром на то да су ове две тачке дневног реда у делокругу рада др Ненада Иванишевића, заменика председника Радне групе Владе Републике Србије за решавање мешовитих миграционих токова, он је данас дао одборницима додатне информације у вези ових тачака.

- По овом питању Влада Србије добила је највећа признања из целе светске заједнице и морам да кажем да сам поносан на све то – казао је Иванишевић.

Ради се, објаснио је, о билатералној помоћи Краљевине Републике Норвешке где је отворена могућност да уколико се појави неколико људи у рањивој групи, дакле мајки с децом и деце без родитељског старања, они могу за време трајања пројекта да буду смештени, а након тога објекту се одређује намена у систему социјалне заштите.

Председник Одборничке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“, Стеван Бакић, рекао је да та одборничка група у потпуности подржава рад Владе Републике Србије као и политику коју Влада спроводи у односу на постојећу мигрантску кризу.

- С обзиром да иза пројекта за изградњу објекта за смештај мигрантских породица стоји Влада Републике Србије за нашу одборничку групу обе предложене Декларације које су на дневном реду су неприхватљиве. Зато одборничка група 'Александар Вучић – Србија побеђује' предлаже да се обе тачке скину са дневног реда – истакао је Бакић

Опозиција је била става да нема потребе да се шире смештајни капацитети за мигранте тврдећи да је таква и воља грађана. Међутим такве тврдње демантовали су грађани Суботице на последњим изборима када су политици Александра Вучића у Суботици дали поверење са 50 одсто гласова на изборима.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је Суботици потребна помоћ не само Покрајине и Републике већ и међународне заједнице да би се обезбедио бољи живот за грађане Суботице, јер је претходна власт оставила у буџету 13 милиона динара, а 500 милиона динара обавеза.

11189_2.jpg
– Кунемо се у европске вредности и наравно да треба да предњачимо у њима, али оне се не показују тако што кажемо да за мигранте треба наћи нову локацију. Питам: која је то локација у Србији мање битна од наше? За мене су све локације у Србији исте и ми својим примером треба да покажемо колики смо Европљани, колико смо хумани и колико смо као народ велики. Ми смо то у својој историји и показали – нагласио је градоначелник Лабан.

На данашњој седници усвојен је и ребаланс буџета. Разлог за доношење ребаланса буџета је прерасподела неутрошених пренетих средстава буџета из претходне године, а на основу података из извештаја о консолидованом завршном рачуну града Суботица за 2016. годину.

Други разлог за израду ребаланса буџета је распоред ненаменских и наменских трансфера и донација одобрених корисницима буџета града, како би се реализација програмских активности и пројеката извршила у примереним роковима. Очекују се средства донација од међународних донација у висини 88.199.000 динара, а трансфер из Републичког буџета у висини 20.000.000 динара ће се искористити за суфинансирање пројекта уградње система за климатизацију у Хали спортова.

Такође, исказана је потреба појединих корисника буџета града да се у оквиру структуре расхода и издатака буџета изврше измене на апропријацијама како би се обезбедило несметано функционисање града у наредном периоду, узевши у обзир да су почетком године измириване пренете обевезе корисника на терет апропријација текуће године.

На основу Одлуке о образовању Службе за интерну ревизију Града Суботица, као функционално и организационо независне службе, утврђује се као директни корисник буџета града.

Ребалансом предложени обим буџета износи 6.603.506.000 динара, а предложени обим осталих средстава индиректних корисника буџета износи 239.088.000 динара. Предложени обим буџета је за 341.980.000 динара већи, а извор за повећање обима јесте у салду пренетих неутрошених средстава буџета из претходне године који по завршном рачуну износи 322.356.000 динара. Други основ за повећање прихода буџета је очекивани приход од дела добити јавних предузећа чији је оснивач град, а на основу завршних рачуна јавних предузећа за 2016. годину (повећање прихода буџета за 100 мил. дин.)
    
Одборници су данас, већином гласова, одлучили и да звање Почасни грађанин, које се додељује за истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизање угледа Града Суботице у земљи и иностранству, понесе др Андрија Пеић Тукуљац, дипл. инжењер агрономије.

Добитници признања Про Урбе које се додељује за истакнута дела која значајно доприносе угледу Града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности су Чаба Пашко, римокатолички свештеник, диригент и музички педагог, Иван Шарчевић, сликар аматер и Лајош Векоњ, ликовни уметник - керамичар.

Већином гласова одборника усвојена је  Одлука којом Град преузима обавезу да добитницима звања Почасни грађанин и признања Про урбе пружи помоћ и надокнади део трошкова у случају тешких болести и смрти.

На десетој седници Скупштине града усвојене су све 32 тачке дневног реда, па и оне које су накнадно уврштене, а односе се на разрешење дужности досадашњег директора Туристичке организације града Суботица и именовања в.д. директора. Тако је одлуком већине одборника за првог човека ТОС-а именован Нешо Радуловић.