Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано „Такмичење рисара”

08.07.2017.

На њиви поред цркве Светог Јосипа Радника, у Ђурђину, данас је одржано 49. „Такмичење рисара”, једна од најатрактивнијих манифестација у оквиру „Дужијанце”, традиционалне светковине која се организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на новом житу. И овогодишње такмичење протекло је у знаку прошлогодишњих победника, Маринка Кујунџића, из Суботице, и Руже Јухас, из Љутова. Друго место заузели су Марио Дулић и Сузана Ковачевић, из Суботице, а треће Давор Балажевић и Јоца Вуковић, из Ђурђина. У ручном кошењу жита  надметала су се 23 рисарска (жетелачка) пара из Суботице, АП Војводине, Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске.

11207_1.jpg 

Рисари су се, као што и обичај налаже, на њиви окупили већ у шест часова ујутру, а после плетења ужади и дочека гостију који су на њиву стигли на каруцама, уследила је смотра рисара и рисарски ручак: на трпези од сламе постављеној на њиви служена је сланина, крув (хлеб), црни лук, киселна (кисело млеко) и вода из бунара.

После рисарског ручка, уследила је нагодба представника рисара, вишеструког победника овог такмичења Стипана Кујунџића и домаћина манифестације Лазара Цвијанова који су се после „ценкања“ договорили да сваки десети сноп жита припадне косцима.

Почетак такмичења чобанским звоном означио је градоначелник Суботице Богдан Лабан који је, у обраћању медијима, између осталог рекао да суботичка локална самоуправа подржава „Дужијанцу“ која, као једна од најбитнијих манифестација за град Суботицу, представља богатство са којим се поносимо.

11207_2.jpg 

– У наредном периоду настојаћемо, заједно са организаторима ове манифестације, да се „Дужијанца“ уврсти у туристичку понуду нашег града како би посетиоци из целе Србије и региона видели какво богатство традиције и културе негују Суботичани. Да покажемо шта имамо, а имамо много тога – нагласио је градоначелник Лабан.

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, рекао је да је ово један од догађаја за који се са правом може рећи да је традиција жива и у правом смислу етимолошка, јер негује обичаје, културу и традицију народа на овим нашим просторима.

– Јасно је да ћемо као ресорни секретаријат наставити да подржавамо овакве догађаје, јер 'Дужијанца' се ове године обележава 106. годину за редом, док је Такмичење рисара организовано 49. пут – казао је Кузмановић.

Председник Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“, монсињор др Андрија Анишић, подсетио је да се некада рис славио само на салашима.

11207_3.jpg 

– Прво организовано славље 'Дужијанца' одржано је 1911. године када је жупник Блашко Рајић приредио заједничко окупљање и мису. И даље се све одржавало и на салашима, а тек касније се претворило у градску манифестацију са пуно садржаја међу којима је и такмичење рисара. Циљ нам је да млади сачувају традиционалне обичаје наших предака и да сви заједно учествујемо у радости доброг рода новог жита – поручио је Анишић.

У оквиру данашњег такмичења одржано је и надметање у кувању традиционалног јела таране, новине која се на овој манифестацији одржава од 2015. године,  Овогодишњи победник у кувању традиционалног јела таране је екипа „Шогори“ – Петар Иштванчић и Владимир Мамужић, друго место припало је екипи „Отац и син“ коју су представљали Ивица и Антун Миковић, док је треће место заузела екипа Ватрогасно друштво Наково  – Петар Ковачевић и Мирко Игњац.

После надметања у ручном кошењу, приказана је вршидба на старим машинама, рад саморуковетачице и самовезачице са коњском и тракторском вучом, оборавање, возидба и вршидба. Приказане су и дечје игре на стрњики „Касалисица“, а наступила је и фолклорна група.

Организатор манифестације „Такмичење рисара 2017“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“. Домаћини манифестације били су Славица и Лазар Цвијин.

11207_4.jpg