Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворено Европско универзитетско првенство у веслању

13.07.2017.

На Великој тераси на Палићу отворено је Европско универзитетско првенство у веслању на коме ће се до 16. јула (недеља) надметати 466 веслачких посада, са 83 универзитета из 23 европске земље. То је до сада највећи број држава учесница на веслачким такмичењима на језеру Палић које ће у оази веслачког спорта на северу Бачке угостити близу 600 учесника, гостију и љубитеља веслања. Организатор такмичења је Универзитeтски спортски савез Србије, уз техничку подршку веслачких клубова „Палић“ и „Данубиус“, као и подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Града Суботице.

11224_1.jpg 

На свечаном отварању присутан је био и Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину који је поздравио све учеснике и подсетио на одличну сарадњу са суботичком локалном самоуправом, како у организацији овог догађаја, тако и у многим другим сегментима везаним за спорт и омладину.

– Покрајински секретаријат за спорт и омладину је Европско универзитетско првенство у веслању препознао као манифестацију од посебног значаја за Покрајину. Ово је одлична прилика за развој веслачког спорта али и за промоцију Палића и Суботице. Сви можемо да будемо презадовољни са бројем такмичара којих у овом моменту има 466, са 83 универзитета из 23 европске земље, што довољно говори о квалитету самог такмичења. Ми и у Војводини, иначе, имамо богату традицију у овом спорту, освајаче олимпијских медаља – нагласио је Батез.

Председник Универзитетског спортског савеза Србије, Синиша Јаснић,  навео је значај Европског универзитетског првенства у веслању.

– Жеља нам је да вратимо спорт на универзитете и честитамо Економском факултету у Суботици, једном од ретких који је успео у томе. Суботица се показала као одличан домаћин и у разговору са  градоначелником Богданом Лабаном и  чланом Градског већа  задуженим за спорт и омладину, Немањом Симовићем, разговарали смо о могућности да следеће године овде одржимо Универзитетске игре Србије, где очекујемо неколико хиљада студената – рекао је Јаснић.

Немања Симовић је рекао да ће локална самоуправа радити више на споју спорта и туризма и да су у наредна четири дана скоро сви капацитети на Палићу попуњени.

– У наредних неколико дана остварићемо више од  2.000 ноћења, практично смо попунили све смештајне капацитете, укључујући Дом ученика и Студентски центар у Суботици. Желимо у континуитету да организујемо манифестације на обали језера. После једриличарске и веслачке регате, пре неколико дана имали смо и такмиченје 'City games’, некадашње ’Игре без граница’, а сада смо опет домаћини једног великог европског такмичења. Поред спорта, на Палићу се одржавају и разна културна дешавања. За викенд почиње традиционални Фестивал европског филма Палић и гостима смо сугерисали да остану још који дан и уживају на Палићу и садржају који им се пружа – казао је Симовић.

Данас сте овде са нама, додао је, као такмичари и студенти, а наша искрена жеља је да будемо добри домаћини и да се за неколико година вратите на Палић, као  туристи.

– Дошли сте у наш град са жељом да остварите што боље резултате, а наша жеља је да вам обезбедимо што боље услове. На нама је да  будемо добри домаћини и већ сада смо у преговорима да следеће године будемо поново домаћини једног универзитетског такмичења – истакао је Симовић.

Церемонија додела медаља и затварања Европског универзитетског првенства у веслању на Палићу обавиће се код Велике терасе последњег дана, 16. јула 2017. године, од 16.30 до 18.30 часова.

11224_2.jpg