Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 24. Фестивал европског филма Палић

15.07.2017.

Доделом награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији нашем прослављеном глумцу Славку Штимцу и пројекцијом филма „На души и телу“, мађарске редитељке Илдико Ењеди, вечерас је почео 24. Фестивал европског филма Палић.

11227_1.jpg 

Бројну филмску публику на недавно обновљеној Летњој позорници на Палићу најпре је, у име градоначелника Богдана Лабана и у своје лично име, поздравила заменик градоначелника Тимеа Хорват, подсећајући на значај који овај фестивал има за град Суботицу.

– За нас Суботичане Фестивал европског филма Палић посебно је значајан, не само због чињенице да је утемељио европске културне вредности него и због тога што су филмски сусрети место где смо одрастали, дружили се и учили правим уметничким вредностима. С обзиром на то да је главни такмичарски програм посвећен остварењима која се баве судбином европског човека указујући на сву лепоту и важност различитости, Суботица симболично одсликава баш тај простор, баш ту димензију – лепоту и важност различитости – рекла је Тимеа Хорват.

Фестивал европског филма Палић, додала је, није само филм. То је, како је навела, и музика, то је и туризам, то је и међурегионална сарадња.

11227_4.jpg

– Филмски фестивал на Палићу за нас Суботичане много је више од филма. И много више од уметности. Он је један од симбола нашег града – казала је Тимеа Хорват.

Нашем прослављеном глумцу Славку Штимцу награду за изузетан допринос европској кинематографији уручила је Мира Бањац, почасна председница Савета Фестивала европског филма Палић.

– Славко, године си ми дозволиле да будем сапутник твог глумачког одрастања све до самог врха. Палићки фестивал ми је учинио задовољство и част да ти предам ову велику награду. Твој уметнички пут је отворен, па путуј и буди срећан, јер си то заслужио – истакла је Мира Бањац.

Захваљујући се Мири Бањац, великој глумици и дивном човеку, Штимац је признао да је мислио да неће бити узбуђен, али да ипак има малу трему.

11227_3.jpg 

– Велика ми је част да добијем награду која носи име једног од пионира светске кинематографије, а ви Суботичани сте имали част да буде ваш суграђанин. Осим ове, указана ми је још једна част – да прогласим Фестивал европског филма отвореним. Уживајте наредних дана у овом празнику филма – поручио је Славко Штимац.

Поред Штимца, награду „Александар Лифка“ добио је и енглески редитељ Кристоф Хемптон, коме ће признање бити додељено у петак, на свечаном затварању фестивала.

Овогодишњи, 24. Фестивал европског филма Палић, у оквиру кога ће до 15. јула бити приказано око 80 филмова у 11 селекција, траје до 21. јула.

11227_5.jpg