Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Буњевци свечано обележили „Дан Дужијанце“

15.08.2017.

Интонирањем химне „Боже правде“ и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила“ вечерас је у Великој већници Градске куће почела свечана академија којом је буњевачка национална мањина обележила „Дан Дужијанце“, један од четири национална празника Буњеваца. Хлеб од новог жита председници Буњевачког националног савета Сузани Кујунџић Остојић предали су бандашица Ивана Бранчић и бандаш Дамир Садојевић, чланови Културно-уметничког друштва „Александрово“, из Суботице.

 11271_1.jpg

Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић je, тим поводом, изјавила да се Дужијанца кроз векове обележавала на различите начине, прво на салашима, а од 1911. године и у цркви. Национални савет буњевачке националне мањине од 2006. године га обележава као национални празник.

– Ове године први пут је миса захвалница одржана у Фрањевачкој цркви. У томе има велике симболике, јер су нас Фрањевци довели на ове просторе. Надам се да ће то постати лепа традиција – нагласила је Сузана Кујунџић Остојић.

Честитајући Буњевцима у име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Богдана Лабана и у своје име национални празник „Дан Дужијанце“, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд подсетио је да је Дужијанца – велика светковина на крају жетве – један је од најстаријих обичаја, да има дуг пут развоја и да је у национално биће Буњеваца ушао тако дубоко да има и црквено, односно литургијско обележје.

11271_2.jpg

– Колико је Дужијанца значајна за буњевачку заједницу говори и то да је Буњевачки национални савет управо овај обичај, који у себи носи свечарски и духовни карактер, прогласио за свој национални празник, славећи тако у једном дану – плодност житних поља, нову родну годину и старински обичај који их окупља и весели – истакао је, између осталог, Тивадар Бунфорд, и додао да ће Град Суботица и убудуће подржавати очување и развој идентитета буњевачке националне мањине, као и свих других националних заједница које живе у нашем граду.

Присутнима у Великој већници обратио се и потпредседник покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, а празник су својим присуством увеличали и представници покрајинских секретаријата за високо образовање и научно истраживачку делатност, за културу и јавно информисање и односе са верским заједницама.

Обележавање „Дана Дужијанце” почело је данас, свечаном поворком која је кренула испред „Буњевачке матице” да би, после шетње суботичким корзоом, стигла до Трга слободе, где је одиграно „Велико буњевачко коло”.

Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић је, како налаже традиција, положила венац испред бисте Блашка Рајића који је својим деловањем као свештеник, књижевник, родољуб и патриота, оставио дубок траг у животу Буњеваца.

Национални празник буњевачке националне мањине, „Дан Дужијанце”, обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.

11271_3.jpg